Unutulmaya yüz tutan zanaatını 40 yılı aşkın süredir yaşatıyor

KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- Unutulmaya yüz tutmuş zanaatlar arasında gelen ayakkabı tamirciliğini 40 yılı aşkın süredir yapan 62 yaşındaki Usta Cemal Çukurkuyulu, Kayseri’deki sayılı ayakkabı tamircilerinden olmasıyla birlikte mesleğini günümüzde yaşatmaya devam ediyor.
Kayseri’de 40 yılı aşkın süredir ayakkabı tamirciliği zanaatıyla uğraşan 62 yaşındaki Cemal Çukurkuyulu, unutulmaya yüz tutmuş bu zanaatı günümüzde de yaşatmaya devam ediyor.
Askerlik döneminin ardından 1986 yılında, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde açmış olduğu dükkanda yaklaşık 40 yıldır, çıraklığıyla birlikte de 40 yılı geçkin süredir ayakkabı tamirciliği yaptığını, ilkokulu bitirdiği günden bu yana da devam ettiğini söyleyen Cemal Çukurkuyulu, gençlik ve çocukluk döneminde çıraklık okulu olmadığını, ayakkabı imalatçılığıyla uğraşan bir ustanın yanında yetiştiğini ifade etti.
‘KAYSERİ’DE BU ZANAATLE UĞRAŞAN 25 KİŞİ DAHİ ÇIKMAZ’
Kendilerinin bu zanaat üzerine yetişen son nesil olduğunu ve Kayseri’de 25 kişiden az ayakkabı tamiriyle uğraşan ustanın kaldığını belirten Cemal Çukurkuyulu, “O dönem ailelerimiz bizleri bir meslek, zanaat öğrenmemiz adına götürürdü. Günümüzde böyle bir şey kalmadı, şu anda bütün çocuklar üniversite okuyor, daha kolay olan işlere yöneliyor. Bizden başka bu işi yapan da kalmadı, bu zanaat da ayakkabı imalatçısının yanında öğrenilir, başka türlü de çırak yetiştirilemez. Diğer yandan ayakkabı fiyatlarının yüksek olmasından dolayı tamire gelen ayakkabı da bir hayli fazla, çok fazla ayakkabı geliyor ve gün içerisinde hepsini yetiştiremiyorum” dedi.
Cemal Çukurkuyulu, aynı zamanda raflarda beklemekten tozlanmış, tamiri yapılmış ancak bir, iki yıldır alınmayan ayakkabılar olduğunu, mesleği gibi ayakkabıların da unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler