Un Regülasyonu Devam Edecek

Ekmeklik un fiyatlarının dengede tutulması amacıyla 2021 yılı Eylül ayında başlatılan un regülasyonuna devam edileceği açıklandı. 
 
2021 yılı hasat döneminde yaşanan kuraklık sonrasında Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TMO aracılığıyla gerekli tedbirler alınarak iştigal alanına giren ürünlerde piyasadaki arz açığını kapatmak amacıyla 2021 yılının Eylül ayından itibaren Un Regülasyon Çalışması başlatılmıştı. Bu kapsamda TMO stoklarındaki ekmeklik buğdayın, un fiyatlarını makul seviyede tutacak şekilde taahhütname karşılığında satışı yapılmış böylece ekmeğin hammaddesi olan un uygun fiyatlarla fırıncı esnafına ulaştırılmıştır.
 
Un regülasyonunda süre doldu ancak ilgili bakanlıkların yaptığı toplantıda regülasyon süresinin uzatılmasına karar verildi. Yapılan açıklamada ülkemizde buğday üretiminin 2022 yılında hava koşullarının da olumlu gitmesiyle birlikte geçen yılın yüzde 10,5 üzerinde 19,5 milyon ton, toplam hububat üretiminin ise geçtiğimiz yılın yüzde 15,7 üzerinde 37,9 milyon ton olması beklendiği belirtildi. 
 
Buğday hasadının yapıldığı Haziran-Ağustos dönemi için piyasada un fiyatlarında artış beklentisi oluştuğu yönünde spekülasyon yapıldığının gözlenmesi üzerine tüketicilerin olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım Orman Bakanlığı tarafından TMO’nun Un Regülasyon uygulamalarına Haziran ayından itibaren tekrar devam edileceği açıklandı.
Yazılı açıklamada, “Bu kapsamda fırınlar ve ekmek üreticilerine belirli bir fiyattan un satışı yapacağını taahhüt eden un fabrikalarına TMO tarafından uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı devam edecektir” denildi.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler