Ulaşım A.Ş Genel Müdürlüğünden “Toplu Ulaşım” Açıklaması
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, özel halk otobüslerinin karantina kararıyla sefere çıkamaması nedeniyle alınan önlemlere ilişkin bilgiler verdi.
Korona virüs ile mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarına yönelik olarak ilgili bakanlıkların kararları doğrultusunda birçok tedbirler alındığını ve uygulamaya konulduğunu ifade eden Gündoğdu, “Toplu taşıma araçlarını dezenfekte edilmesi, istasyonlara el dezenfektanı konulması, sosyal mesafenin korunması için araç kapasitesinin yarısı kadar yolcu alınması, yolcuların toplu taşım araçlarına maske takarak binmesi, şoförlerin geçici kabin ile izole edilmesi ve maske kullanması gibi önlemleri hayata geçirdik.
Bu çalışmalarla en iyi şekilde toplu ulaşım hizmetini vermekte iken 9 Nisan Perşembe günü İl Sağlık Müdürlüğü, şoförler arasında pozitif vakaların olduğunu belirterek genel bir tarama yapılması yönünde görüş beyan etti. Akabinde 10 Nisan Cuma günü Sağlık Müdürlüğü özel halk otobüsleri ve belediyeye bağlı tüm şoförleri taramadan geçirmeye başladı.
Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı ile beraber taramalara ara verildi. 12 Nisan Pazar günü İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şoförler arasında iki pozitif vaka daha olduğu ve bundan dolayı şoförlerin karantinaya alınacağı bilgisi sözlü olarak iletildi. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla da özel halk otobüslerinde çalışan 850 civarında şoför 14 gün karantinaya alındı. Bu kararın neticesi olarak 385 adet özel halk otobüsü şoför olmadığından servis dışı kaldı. Bundan dolayı, normal zamanda 615 otobüs ile verilen toplu taşıma hizmeti Kayseri ulaşıma ait 230 adet otobüs ile verilme zorunluluğu ortaya çıktı” dedi.
İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla birlikte daha az otobüs ve daha az şoför ile ulaşım planı hazırlandığını ifade eden Kayseri Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, “13 Nisan Pazartesi günü işlerine gidecek olan yolcularımızı en az etkileyecek şekilde raylı sistemin etkin olarak kullanılacağı aktarmalı ulaşım planı yapılmıştır.Bu doğrultuda elimizdeki tüm imkanlar kullanılarak maksimum düzeyde hizmet verilmeye çalışılmıştır.
Azalan şoför ve araç sayısına göre de toplu taşıma hizmet saatleri yeniden belirlenmiştir. Raylı sistem işletmesi 06.00 -21.00 saatleri arasında, otobüs işletmesi ise 06.00-10.00 ile 16.00-20.30 saatleri arasında çalışacak şekilde düzenlenmiştir. Normalde yoğun saatte 12 dakika ve 15 dakika aralıklar ile çalışan raylı sistem işletmesi 6 dakika sefer aralığına çekilerek yüzde yüz kapasite artırımı yapılmıştır. Yolcu yoğunluğu olan bölgelerde 18 metre körüklü araçlar kullanılarak otobüs içinde yoğunluk olmamasına dikkat edilmiştir. Uç noktalarda yedek araçlar bekletilerek yoğunluk oluştuğu anda hızlıca müdahale edilmeye çalışılmıştır.
Tüm bu olumsuz şartlara rağmen 13 Nisan Pazartesi günü 58 bin 911, 14 Nisan Salı günü ise 54 bin 441 yolcumuza hizmet verilmiştir” diye konuştu.
1 Yorum
Kamber
15 Nisan 2020