Sosyal medyada övgü yağıyor: Dünyaya örnek olsun
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip coronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 200'ü, bulaştığı kişi sayısı 126 bini geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs için ilk defa pandemik ifadesini kullanmaya başladı. Peki bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs sınavından Türkiye nasıl bir kriz yönetimi stratejisi ile örnek gösterilir bir hale geldi?
WUHAN’DAKİ VATANDAŞLARIMIZ TAHLİYE EDİLDİ
Coronavirüsü nedeniyle ivedilikle harekete geçen Türkiye, Çin'in Wuhan şehrinden 32 Türk vatandaşı, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 kişiyi tahliye etti.
KOVİD-19'A YERLİ TANI KİTİ GELİŞTİRİLDİ
Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 (yeni tip koronavirüs) için yerli tanı kiti geliştirildi. Yerli kaynaklarla üretilen Kovid-19 için geliştirilen tanı kiti, 90-120 dakika arasında sonuç veriyor.
DSÖ'DEN DE ÖNCE HAREKET EDİLDİ
Dünya Sağlık Örgütünün yeni tip koronavirüs salgınına karşı acil durum ilan etmesinden önce Türkiye'de havalimanlarında termal kamera ve karantina uygulaması başlatıldı.
TÜRKİYE'DE İLK KORONAVİRÜS VAKASI: 11 MART
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart'ta Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.
HASTA YAKINLARI GÖZETİM ALTINA ALINDI
İlk vaka ile ilgili açıklama yapan Fahrettin Koca, hastanın yaşına ve bulunduğu şehre dair bilgi vermedi. Hastanın yüksek ateş ve öksürük bulgularının araştırılması sonucu teşhisin konduğunu söyleyen Koca, bu kişinin ailesinin ve yakın çevresinin de "gözetim altında olduğunu" kaydetti.
UÇUŞLAR DURDURULDU, SINIRLAR KAPATILDI
daha sonra virüsün görüldüğü yüksek riskli ülkelerle uçuşları durdurdu, İran ve Irak’la kara sınırlarını kapattı.
14 GÜN KURALI GETİRİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, koronavirüs için alınan tedbirler kapsamında, yurt dışından son 14 gün içinde Türkiye'ye dönenlerin, ilk 14 günlerini evlerinde geçirmeleri gerektiğini söyledi.
SAĞLIK PERSONELİNİN İZİNLERİ İPTAL EDİLDİ
Covid-19 salgını sebebiyle Sağlık müdürlüğü, merkez ve taşra teşkilatında çalışan tüm personelin ikinci bir emre kadar yıllık izinleri iptal edildi.
TÜRKİYE'NİN KRİZ YÖNETİMİ BATI'YI SINIFTA BIRAKTI
Peki Türkiye dahil 120'den fazla ülkeye yayılan koronavirüs salgını konusunda hükümet nasıl bir politika izledi, ilk andan itibaren nasıl önlemler aldı?
- Sağlık Bakanlığı bünyesinde Yeni Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturuldu.
- Konuyla ilgili uzmanlarla istişare toplantıları yapıldı/yapılıyor.
- Saat kaç olursa olsun salgınla ilgili yaşanan gelişmeler hakkında Sağlık Bakanı Koca ve ekibi toplumu bildilendirdi/bilgilendiriyor.
- Halk Sağlığı Acilleri Operasyon Merkezi'nde 7/24 esasına göre çalışan ekipler oluşturuldu.
- Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlandı ve devamlı güncelleniyor.
- Vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulup ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlandı.
26 ÜLKEDEN İŞBİRLİĞİ TALEBİ
Türkiye'nin başarıyla yürüttüğü yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele konusunda 26 ülke Sağlık Bakanlığından bilgi ve tecrübe paylaşımı talebinde bulundu.
CHP SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TEŞEKKÜR ETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Ülkemiz, koronavirüsün en son girdiği coğrafyalardan biri oldu. Burada Sağlık Bakanlığı çalışanlarımızın çok ciddi gayretleri olduğunu tespit ettik. Bu çerçevede tüm sağlık çalışanlarına ve Sağlık Bakanlığına teşekkür ediyoruz." dedi.
CHP'li Eren Erdem de hükümetin koronavirüsle ilgili aldığı önlemleri destekledi. Erdem sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Okulların tatil edilmesi, doğru. Pilot hastanelerin seçimi, doğru. Bilim kurulunun oluşumu, doğru. Bazı etkinliklerin iptali, doğru. Kamu spotları ve bilgilendirmeler, doğru. Anlık bilgilendirmeler, doğru. Bir muhalif olarak Sağlık Bakanlığını kutluyorum. Hiç fena değiller...'' ifadelerini kullandı.
VAKA TAKİP ALGORİTMASI NASIL?
OLASI VAKA
Tanımlandığı anda İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimi bilgilendirilir. Vakanın yönetimi İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülür.
SAĞLIK KURUMU
• Hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne (İSM) olası vaka en hızlı şekilde ihbar edilir.
• Bildirim, Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılarak yapılır. • Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alınırarak, hastanede tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir. • Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır.
• COVID-19 Vaka Bilgi Formu doldurulur (Form İZCİ’ye de girilir). • Form ve numune ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılır.
• Olası Vaka, 2. ve 3. basamak hastanelerde takip edilir.
• Kesinleşen vakalar 2. ve 3. basamak hastanelerde yada ildeki belirlenmiş hastanelerde takip edilir.
• Kesinleşen vakalardan yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar 2.- 3. düzey yoğun bakım ünitelerinde izolasyon odalarında takip edilir.
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
• Olası vaka bilgi formunun bir nüshası ve numune ivedilikle laboratuvara ulaştırılır.
• Formun bir nüshası e-posta ile HSGM Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanlığı’nagönderilir.
• İZCİ’ye gelen vaka bildirimi ile ilgili süreçler sürdürülür.
• Vaka kümelenmesi şüphesinde vakalar arasında epidemiyolojik bağlantı araştırılır.
• HSGM Resmi İnternet Sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur.
• Referans Laboratuvarı’ndan alınan numune sonuçları Sağlık Kurumları’na iletilir.
SON ALINAN KARARLAR
-Okullar 16 Mart itibariyle 1 hafta tatil edildi.
-Üniversiteler 16 Mart itibaiyle 3 hafta tatil edildi.
-Kamu personelinin yurt dışına çıkışı izne tabi olacak.
-Spor müsabakaları nisan ayı sonuna kadar seyircisiz oynanacak.
Henüz Yorum yok