Pandemide Kritik Görevler Üstlendiler

Bilimsel eczacılığın kuruluşunun 183. yıl dönümü nedeniyle 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

 

Bilimsel eczacılığın kuruluşunun 183. yıl dönümü nedeniyle 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
Tören sonrasında açıklama yapan 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Nuri Akın, "Ülkemizde modern eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839'dan bu güne tam 183 yıl geçti. Eczacılık mesleğinin ülkemizde bilimsel bir nitelik kazandığı gün olan 14 Mayıs Eczacılık Günü ve Bayramı olarak kutlanmaktadır" dedi.
Açıklamasında Eczacılık mesleğinin sorunlarından bahseden Akın, "Mesleki tarihimizde çok özel bir yere sahip olan bu günü Türk Eczacılar Birliği olarak bölge eczacı odalarımız, eczacı kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve 44 bin eczacımız ile birlikte kutlamanan kıvancını yaşıyoruz.
Covid-19 pandemisi net bir şekilde göstermiştirki eczacılar sağlık sisteminin sürekliliğinin sağlanmasında ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynamaktadır. Pandemi süreci, eczanelerin yaygınlıklarını, kolay erişilebilirliklerini, birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu kimliklerini olağanüstü durumlarda büyük sorumluluklar ve rolleri fedakarca üstlenebileceklerini açıkça göstermiştir" diyerek şunları söyledi:
Eczaneler bu süreçte sağlık hizmet sunumu çerçevelerini yeniden yapılandırmlışlardır.
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan Euro güncellemesi öncesinde yaşanan ilaca erişim sorununun çözüme kavuşması bizim için büyük önem taşımaktadır. İlaca kolaylıkla erişim, halk sağlığının en önemli önceliklerinden biridir. Bazı ilaç firmaları SGK'nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen yada tamamen vazgeçmektedir. Söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamaların faturası, hastalara çıkmaktadır. Bu durum özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın cebinden yüksek faturalarda fiyat farkı çıkmasına yol açmaktadır.
Eczacılık mesleğinin gelceği açısından karşı karşıya kaldığmız bir diğer sorun, kontrolsüz şekilde açılan eczacılık fakülteleri sorunudur. 2001-2021 yılları arasında eczacılık fakülteleri sayısı 6 kat artmıştır. Bu gün itibariyle eczacılık fakültesi sayısı 60'a çıkmıştır. Uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitiminin sağlanması ve mesleki sürdürülebilirlik içinr ülkemizde yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması çağrımızı tekrarlıyoruz. 
Yeni mezunlar için artık istihdam politikaları hayata geçirilmelidir. Kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde eczacı sayısı artırılmalıdır.
İnternetten ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaç ve takviye edici gıdalar da karşı karşıya kaldığmız çok önemli bir sağlık sorunudur. Hangi koşullarda üretildiği ve muhafaza edildiği belli olmayan, gerçekliği bile tartışılan çok sayıda sahte ilaç ve takviye edici gıda internet mağzalarında cirit atmaktadır. Vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz. Eczaneler dışında ilaç ve takviye edilci gıda alıp sağlığınızdan olmayın. Pandemi döneminde yaşananlar eczacının bilgisinin değerini ve olağanüstü dönemlerde oynadığı kritik rolleri gözler önüne sermiştir. Artık eczacıların ve eczanelerin hakkı teslim edilmelidir."

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler