
"Mütefekkir Aliya İzzetbegoviç ve Gönül Coğrafyamızın Diplomatik Gücü" Programı Büyük İlgi Gördü
Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genç İletişimciler Kulübü tarafından "Mütefekkir Aliya İzzetbegoviç ve Gönül Coğrafyamızın Diplomatik Gücü" konulu program düzenlendi.
Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr Memduh Büyükkılıç, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oktay Özkan ile Prof. Dr. Cevdet Kırpık, Genel Sekreter Prof. Dr. İbrahim Narin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun, fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programda ilk olarak Aliya İzzetbegoviç'in hayatını anlatan fotoğraflardan oluşan serginin açılışı gerçekleştirilerek, davetliler tarafından gezildi.
Serginin ardından programın açılışında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, "Aliya İzzetbegoviç, sadece Bosna halkının değil, gönül coğrafyamızın ortak vicdanı ve sesi olmuş; adalet, insanlık ve diplomasi alanlarında bıraktığı izlerle hepimize yol göstermiştir. Bugün burada onun fikir dünyasını yeniden keşfetmek ve hatırlamak, bizler için bir vefa borcudur" dedi.
Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ise konuşmasında, "Aliya İzzetbegoviç, fikir dünyasında bilgin kişiliği ile gönül coğrafyamızda bize vermiş olduğu mesajlar, bilgiler hiçbir zaman unutulmaması gereken bilgilerdir. Öğrencilerimizin de bu manevi iklimden yararlanmalarını çok önemsiyoruz. Çünkü eğitim hayatı sadece üniversite içerisinde belli derslerde eğitim alarak, diplomaya sahip olmak değil, sahip olduğu sosyal çevre, duyarlı kişilikle devam etmek ve dünya çapında bilge etkisinin bu bilgilerini de paylaşmaktır. Aliya İzzetbegoviç'i rahmetle anıyoruz" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, panelde yaptığı konuşmada etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Aliya İzzetbegoviç'in hayatı hakkında katılımcılara bilgi veren Milletvekili Dr. Cıngı, şunları kaydetti: "Aliya İzzetbegoviç, sadece bir cumhurbaşkanı, bir başkan, bir başkomutan, entelektüel Müslüman, bir aile babası, batının bile hayranlıkla takip ettiği karizmatik bir lider değil, bunların hepsini özünde barındıran ve özellikle son yıllara damgasını vuran entelektüel bir yönetici."
Önceki Dönem İstanbul Milletvekili Dr. Hüseyin Kansu da Aliya İzzetbegoviç’in fikir dünyasının oluşmasında ve gelişmesinde Saray Bosna’da 1939 yılında başlamış bir fikri hareket olan Genç Müslümanlar hareketinin önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Admir Mulaosmanovic ise "Bosna'da Aliya İzzetbegoviç dönemini esas aldığımızda, yetmiş yıl geçse de, Osmanlı'ya karşı müthiş saygıları ve Osmanlı'nın islam anlayışı düşüncesine karşı hürmetleri var ve bunları devam ettiriyorlar" şeklinde konuştu.
Araştırmacı Dr. Merzuk Grabus da "Bosna’nın pek çok alimi vardı ve bu alimler sayesinde İslam anlatıldı" dedi.
Etkinlik, panelistlere plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.
Henüz Yorum yok