Muharrem Ayı'nın önemi nedir?

Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayı bugün başladı. Aşure gününü de içerisinde bulundurması nedeniyle ayrı bir önem taşıyan Muharrem ayının ilk günü hicri yılbaşı olarak bilinmektedir. 
 
Peygamber Efendimizin (S.A.V) Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret ettiği sene esasıyla, kameri ayların temel kabul edildiği takvim olan Hicri takvime göre yılın 1. ve ilk ayı Hicri yılbaşı olan Muharrem ayı bugün (19 Temmuz 2023) başladı. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür. Muharrem, Kurban Bayramı ve hac ibadetinin kendisinde gerçekleştiği Zilhicce’den sonra gelen kutlu bir aydır. Allah’u Teâlâ tarafından hürmete layık aylardan biri olarak belirtilen Muharrem ayını Peygamberimiz de (S.A.V.), ‘Allah’ın ayı’ olarak nitelendirmiş ve Ramazan orucundan sonra en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Muharrem ayı haram aylardan biri olarak kabul edilir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir.
 
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
 
Şehrullahi'l-Muharrem (Allah'ın ayı) olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür. 
İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan ‘Aşure Günü’ olarak idrak edilmektedir. Bu yıl Aşure günü 28 Temmuz Cuma gününe denk gelmektedir. Hadis kitaplarına göre aşure gününe bu ismin verilmesinin hikmeti, Allah'ın aynı gün 10 peygamberine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunmasıdır. 
 
Muharremin 10’uncu günü yani Aşure Günü tarihte birçok olayın meydana geldiği gün olarak rivayet edilir. Bu olaylar:
- Hz. Âdem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi
- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi
- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması
- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması
- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması
- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması
- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi
- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun’dan kurtarması
- Hz. Eyyûb’un hastalıklarının iyileşmesi
- Hz. Muhammed’in Mekke'den Medine'ye hicreti. 
 
Ayrıca 680 yılının Muharrem ayında Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı 72 kişi, Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu tarafından şehit edilmiştir.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler