Mihraptaki Tabaklar Camiyi Ayrıcalıklı Kılıyor

Kayseri’deki Osmanlı dönemi eserlerinden Çandır Camii’nin ...

KAYSERİ (1HA – ÖZEL HABER) - Kayseri’deki Osmanlı dönemi eserlerinden Çandır Camii’nin mihrabını görenler dönüp bir kez daha bakıyor. Sebebi ise süslemede çini yerine porselen yemek tabaklarının kullanılması. Dikkat çeken bu ayrıntı camiyi ayrıcalıklı kılarken “Neden?" sorusunu tarihçiler, o dönem insanlarının maddi imkânsızlıklarıyla ilişkilendirerek cevaplıyor. 

Anadolu’da camiler, mimari özelliklerinin yanında süslemeleriyle de ilgi çekiyor. Bazı camilerde taş işçiliği, bazılarında da nadide ahşap oymalar göz kamaştırıyor. Merkez Kocasinan ilçesi Mimarsinan Parkı içinde yer alan 18. yüzyıl eseri Çandır Camii de farklı mimarisiyle diğerlerinden ayrılıyor. Tarihi camide imamın namaz kıldırdığı mihrapta yer alan süs, en çok ilgi çeken bölüm. Mihrabın üstünde farklı büyüklük ve desenlerde toplam 73 porselen tabak bulunuyor. Yemek tabaklarının ağırlıkta olduğu mihrapta çay tabakları da mevcut. Bu özelliğinden dolayı halk arasında “Tabaklı Camii” olarak da isimlendirilmektedir. 

 

Tarihi araştırmalara göre cami yapımına destek olan o dönem mahalle halkı, çini yaptırmaya güçleri yetmediği için mihrap duvarını evlerinden getirdikleri porselen tabaklarla süslemişler. Yine tarihçilere göre bu süsleme sanatı, 18. yüzyıla ait mahalle camilerinin çoğunda uygulanmış. Ancak çok azı bugüne kadar ulaşabilmiştir. Diğer camilerde bulunmayan bu özellik Çandır Camii’ni ayrıcalıklı kılıyor. Özellikle bu camide ilk defa namaz kılanlar, şaşkınlıkla mihrabı inceliyor.  

 

ÇANDIR CAMİİ TARİHÇESİ 

 

Kitabesi bulunmayan Çandır Camii’nin, Osmanlı dönemi 18. yüzyıl eseri olduğu sanılıyor. 240 metrekare iç mekânı ve 320 kişi kapasitesiyle orijinalinde mescit olarak yapılmıştır. Kuzey – güney doğrultusunda dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Üstü kırma çatı ile kapatılmıştır. Köşk minaresi yıkılmış olup, günümüze minareye çıkılan 20 basamaklı kaidesi kalmıştır. Cami iç kısmında ahşap sütunlar üstünde yatay bağlantılar vardır. Mahalle halkının mihrabı süslemede değişik ebatlarda toplam 73 porselen tabak kullanması camiyi ayrıcalıklı kılmıştır. Cephe duvarının köşesinde 20. asırda yapıldığı düşünülen yuvarlak kemerli bir çeşme bulunmaktadır. 2020 yılında son kez restore edilen Çandır Camii, ibadete açık şekilde hizmet vermeye devam ediyor.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler