
Başkanlar Gençlerle Buluştu
Başkanlar Gençlerle Buluştu
Avrupa'nın en büyük kariyer fuarı Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), Kocaeli Kongre Merkezi'nde devam ederken, eş zamanlı olarak düzenlenen panellerle de katılımcılara farklı bakış açıları sunuyor. Bu kapsamda gerçekleşen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün moderatörlüğünde gerçekleşen "Yerel Yönetimler ve Kariyer Yolculuğu" panelinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yerel yönetimlerdeki kariyer fırsatları ve bu alandaki deneyimlerini gençlerle paylaştılar.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 14 üniversitenin paydaşlığı ve ikincisi düzenlenen fuarın açılışı Kocaeli Kongre Merkezi'nde yapıldı. Kocaeli Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen fuar, eş zamanlı olarak düzenlenen 700’den fazla etkinliğiyle de iş dünyası ve genç yetenekler arasında köprü kurmaya devam ediyor.
Etkinlik programı, öğrencilere ve mezunlara sadece iş ve staj imkanlarını keşfetme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli sektörlerden uzmanlarla buluşma, atölye çalışmalarına katılma, ilham verici söyleşiler dinleme ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma imkânı da sağlıyor. Bu kapsamda gerçekleşen Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk'ün moderatörlüğünde gerçekleşen "Yerel Yönetimler ve Kariyer Yolculuğu" panelinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, gençlerle samimi bir söyleşi gerçekleştirdi.
İstihdamı Sadece Belediyeye Yüklemek Yanlış
İstihdam politikasını sadece belediyeler üzerine kurmak, baştan hatalı bir yaklaşım olacağının altını çizen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Aynı şekilde, tüm istihdamı kamu üzerine inşa etmek de kabul edilemez. Bizim önceliğimiz özel sektörü güçlendirmek ve gençlerimizi bu dinamik alana hazırlamak olmalı. Belediyelerin doğrudan büyük ölçekli istihdam politikaları oluşturması yerine, bu ekosistemi destekleyici adımlar atması daha doğru olacaktır.
Bizim belediye olarak yaptığımız da bu yönde. 2010 yılında bilgisayar dağıtarak o günün ihtiyacına yönelik bir adım attık. Bugün ise değişen dünyanın gerekliliklerini görerek tüm okullarımızda robotik kodlama sınıfları kurduk. Amacımız, çocuklarımızın kodlama öğrenerek geleceğin dünyasına hazırlanmalarını sağlamak. Ancak genel istihdam politikamızda hala boşluklar olduğunu görüyoruz. Özellikle ara eleman ihtiyacını gidermek için çeşitli kurslar açıyoruz; toplu taşıma sürücüsü, çağrı merkezi elemanı gibi alanlarda eğitimler veriyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
2050 Hedefiyle Sıfır Emisyon
Sadece bugünü değil, dünü unutmadan yarını planlamak zorundayız diyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Dünya değiştikçe şehir standartları da değişiyor. Gelecek için yeşil, yaşanabilir ve düşük karbon emisyonlu şehirler inşa etmek zorundayız. Sakarya Büyükşehir olarak Türkiye'de 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu bir şehir olma hedefiyle büyük çaba gösteriyoruz. Gençlerimizin de bu konuda çalışması için üniversitelerimizle ortak projeler yürütüyoruz.
Sosyal ve yeşil dönüşüm gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak adına kaçınılmazdır. Sakarya'da geçmişte yaşanan kayıpların gelecekte tekrar etmemesi için bugünden önlemler alıyoruz ve gençlere yaşanabilir bir şehir bırakmayı hedefliyoruz. Bu konuda kararlıyız ve önemli adımlar atıyoruz. Şehir merkezinde başlayıp tüm şehre yayılacak bir dönüşümün kısa sürede hayata geçireceğiz. Sakarya’nın başlatacağı dönüşümün, Türkiye’ye örnek olacak şekilde yenilikçi bir şehir modelini oluşturacak.” ifadelerini kullandı.
“İşinizi Kendiniz Takip Edin”
Kendi işinizi kendiniz takip etmeniz gerektiğini belirten Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Yakınlarınız sizin yerinize iş arayıp takip etmesin. Anadolu'nun ortasında, denizi olmayan bir şehir olarak mazerete sığınmıyoruz. Zor şartlara rağmen kendi kendine yeten ve adından söz ettiren bir şehir olarak öne çıkıyoruz. Kayseri'de 100 binin üzerinde sanayi çalışanı bulunmasına rağmen, bazı eğitimli gençlerin sanayi yerine belediyede temizlik işlerinde bile çalışmayı tercih etmelerine üzülüyorum. Kariyer geliştirme merkezi aracılığıyla iş arayanları işçi arayan firmalarla buluşturuyoruz. 212 farklı branşta, pastırma doğrama gibi ilginç alanlarda da iş garantili kurslar düzenliyoruz. 14 kişilik bir grup oluştuğunda hemen kurs açıyoruz ve 11 farklı dilde eğitim veriyoruz. Karamsar olunmaması gerekiyor. Yeşil dönüşüm, yeşil enerji ve karbon emisyonu konularında eğitim fırsatları hazırlamaya çalışıyoruz.” dedi.
Henüz Yorum yok