“Gönüllülerin eğitim alması, afetzedenin can güvenliği açısından önemli”

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Arama Kurtarma Gönüllü Eğitmeni Fatih Duyar afetlerde gönüllü olarak çalışmak isteyenlerin de afetzedelerin can güvenliği açısından eğitim almaları gerektiğini belirtti. Duyar, eğitim almak isteyen kişilere ücretsiz eğitim verdiklerini söyledi.

KAYSERİ (1HA-ÖZEL)- İnsani Yardım Vakfı (İHH) Arama Kurtarma Gönüllü Eğitmeni Fatih Duyar afetlerde gönüllü olarak çalışmak isteyenlerin de afetzedelerin can güvenliği açısından eğitim almaları gerektiğini belirtti. Duyar, eğitim almak isteyen kişilere ücretsiz eğitim verdiklerini söyledi. 

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Arama Kurtarma Gönüllü Eğitmeni Fatih Duyar, gönüllü olarak çalışmak isteyen kişilerin afetzedelerin hayati güvenliği eğitim alması gerektiğini söyleyerek eğitim almak isteyen kişilere ücretsiz eğitim verildiğini belirtti. 

Gönüllerin yardım etmek isterken afetzedeye zarar verebildiklerini belirten İnsani Yardım Vakfı (İHH) Arama Kurtarma Gönüllü Eğitmeni Fatih Duyar “Afette eğitimli gönüllüler ve eğitimsiz ama gönüllü olmak isteyen insanların yapmak isteyip farkında olmadan afetzedeleri zarar verebiliyorlar. Örneğin eğitimlerimizde enkazın içinde bir uzuvu bir bölümü kalmış yaralımız varsa bu yaralının ilk önce UMKE veya 112 ekipleri tarafından müdahalelerine başlıyoruz. Bu ekiplerin veya kendi ekiplerimizin içindeki doktorların bizi yönlendirmesiyle hareket ediyoruz. Bunun sebebi, enkazda uzun süreli kalan bir yaralı varsa zehirlenme olmaması için uzuvlarının üzerinden ağırlığın hemen kaldırılmadan bir serum tedavisinin başlanması gerekiyor. Afetlerde herkes gönüllü olarak etmek istiyor ancak farkında olmadan yardım etmek isterken zarar verebiliyorlar. Mesela hastaneye kaldırılan bir hasta kandan dolayı zehirlenme başladıysa hastanede vefat edebiliyor. Bundan dolayı biz bu işlerimizi gönüllü olarak ücretsiz veriyoruz. Eğitimlerimizi herkesin uygulayabileceği şekilde tekrarlayarak herkesin tam anlayabileceği şekilde veriyoruz. Bu yüzden de gönüllüğe davet ediyoruz. AFAD’ın tanımlamış olduğu eğitim modülleri içerisinde eğitimlerimizi tamamlıyoruz. Yanı sıra biz İHH olarak afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasındaki temel afet bilinci eğitimleri veriyoruz. İnsanlar evlerin içerisinde deprem anında ne yapabilir gibi konularda bilgilendirme yapıyoruz. Bu eğitimlerimiz de ücretsizdir, bize başvuru yapabilirler. İnternet üzerinden online da olabiliyor, Kayseri’deki İHH Genel Merkezimizdeki seminer salonumuzda da verebiliyoruz. Talep olursa da İHH olarak gelip eğitimlerimizi alanda da verebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler