Fransa İle İlgili Dikkat Çekici Bilgilere Yer Verildi
Cihannüma Dış İlişkiler Birimi Batı Afrika Bölge Koordinatörlüğü, Burkina Faso'da yaşanan darbelerin analiz edildiği bir araştırma yayımladı.
Ülkede yaşanan son askeri darbenin daha iyi anlatılması için öncesinde yaşanan bazı kritik gelişmelerin altının çizildiği araştırmada, 2019 yılında sekiz Batı Afrika ülkesinin para rezervlerini Fransız merkez bankasından çekme önerisinin Macron hükümetini epeyce rahatsız ettiğine dikkat çekildi.
Bu durum Fransız ekonomisinde ciddi bir çöküşü meydana getirebilecek sonuçları olan bir hamle olduğunun altı çizildi.
Bu adımın aynı zamanda CFA frangı (14 Batı ve Orta Afrika ülkelerinde kullanılan euro bağlantılı para birimi) eco adlı yeni bir ortak Batı Afrika para birimi ile değiştirme kararını da içerdiğine vurgu yapıldı. Benin, Togo, Burkina Faso, Mali, Senegal, Fildişi Sahili, Nijer ve Gine-Bissau da dahil olmak üzere bu sekiz Batı Afrika ülkesi yıllar önce bağımsız olsa da, Fransız Merkez Bankası ile döviz rezervlerini sürdürmeye devam ettirmek durumunda kaldıkları ifade edildi.
Fransa’nın zenginliğinin büyük bölümünü eskiden beri devam ettirmek gayretinde olduğu sömürge kolonilerine borçlu olduğuna dikkat çekilen araştırmada, şu ifadelere yer verildi:
Günümüzde yaşanan uluslararası ilişkilerdeki değişen güç dengelerini de göz önünde tutarak ne Fransa eski görkemli gücünde ne de bu ülkeler eski konumlarındadır. Bu değişim sürecinin küresel, bölgesel, iç ve dış birçok sebebi var.
Afrika ülkelerine danışmanlıklar yapan başka aktörlerin, devletlerin çeşitliliği, yeni teknolojik imkanların mevcudiyeti bu güç değişimi süreçlerinin başında gelmektedir. Örneğin kısa süre önce Mali’deki darbe süreci sonrasında Fransa ambargo kararları almıştı ve önemli kazanımlarını yitirdiği görülmüştü.
Türkiye mezunu olan bir iş adamının dostumuz şunu ifade etmişti; “THY gelmeden önce sadece Fransız hava yolları vardı. Yurt dışında ticaret, eğitim vb. imkanlar için Fransa’ya mahkum kalıyorduk sadece kendilerine uygun zihniyetteki kişilere bu imkanları açıyorlardı. Ancak THY sayesinde bizler eğitim, ticaret vb. birçok konuda Türkiye üzerinden Dünya’ya açılma imkanı bulduk, bu durum bizler için büyük kazanım olmuştur.” ifadelerini kullanmıştı.
Bu sadece bir örnek bu gibi insani yardım, ticaret, eğitim vb. sayısız örnek verebiliriz. Burkina Faso’da yaşanan darbe süreci ile alakalı olarak sahadan gelen güvenilir bilgi kaynaklarının ve bölge uzmanların değerlendirmelerine göre yukarıda bahsettiğimiz hususlara ek olarak iç siyasi güç mücadelelerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yaşanan darbenin görülen sebebleri arasında ise şu üç önem sebep ön plana çıkmaktadır.
Gittikçe artan terörist saldıranlara çözüm üretilememesi ve bunun sonucunda ülke içinde ciddi bir güvenlik sıkıntısının bulunması, okul, hastane ve bazı devlet kurumlarının kapalı olması
Terörle mücadele veren askerlere yeteri derecede destek verilmemesi (silah, gıda ve prim)
• Cumhurbaşkanı Kabore’nin Bâti Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’na (CEDEAO) katılarak Mali'de 10 yıldır yaşanan ve hala devam eden terörle mücadele içinde olan kardeş ve dost ülke Mali’ye ambargo koyması Darbeyi yapan askerlerin bazılarının Fransa’da eğitim almaları gerekçesinden yola çıkarak, Fransa yanlısı bir darbe olduğu sonucuna varmak doğru olmayabilir.
Fransa, Burkina Faso’da yaşanan bu darbe sürecini kendi lehine diğer devletler gibi çekmek isteyebilir. Ön alıcı bazı hamle ve girişimlerde bulunması da çok muhtemeldir. Zira Mali’de yaptığı hatayı tekrar etmek istemeyebilir çünkü bir domino etkisi meydana getirebilecek büyük sonuçları olan bir süreç hızla yaşanabilir.
Henüz Yorum yok