Diyanet İşleri Başkanlığından İzin Çıktı.

Ramazan ayında ülke genelinde yürütülecek hizmetler ve alınacak tedbirlere ilişkin...

 
İtikaf İbadetine İzin Çıktı
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın İl Müftülüklerine gönderdiği yazıda:
Ramazan ayında ülke genelinde yürütülecek hizmetler ve alınacak tedbirlere ilişkin Diyanet İşleri  Başkanlığınca gönderilen ilgi yazıda COVİD-19 ile ilgili alınan önlemler göz önünde bulundurularak cami ve mescitlerde itikâfa girmek isteyenler için daha sonra bilgilendirme yapılacağı ifade edilmişti.

Bu itibarla sağlığı elverişli olan ve sokağa çıkma kısıtlaması bulunmayan vatandaşlarımızın cami ve mescitlerde itikâfa girmek istediklerine ilişkin talepleri müftülüklerce alınacak, bu kişilere gerekli sağlık ve hijyen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunması şartıyla, fiziki açıdan altyapısı müsait olan camilerde mülki amir onayı ile itikafa girmeleri için izin verilecektir.

 
İtikâf ibadeti Peygamber Efendimiz as. tarafından Ramazan'ın son 10 gününde yapılan bir ibadettir.
 
Hadis kaynakları Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretten sonra her yıl ramazanın son on gününde itikâfa çekildiğini, hanımlarının da genelde Resûl-i Ekrem'le birlikte itikâf yaptığını nakleder. (Buhârî, “î'tikâf”, 3; Müslim, “Hayz”, 6; Tirmizî, “Savm”, 80.) Âişe validemizin belirttiğine göre Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününe girildiğinde bütün geceyi ihya eder; ailesini uyandırır ve kadınlardan ayrı kalırdı.
Namaz Zamanı
İtikaf nedir, itikaf nasıl yapılır?
Diyanet İşleri Başkanlığı
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din işleri
Fıkıh terimi olarak itikâf, bir mescidde ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak inzivaya çekilmek demektir. Hadis kaynaklan Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretten sonra her yıl ramazanın son on gününde itikâfa çekildiğini, hanımlarının da genelde Resûl-i Ekrem'le birlikte itikâf yaptığını nakleder. (Buhârî, “î'tikâf”, 3; Müslim, “Hayz”, 6; Tirmizî, “Savm”, 80.)
 
Peygamberimiz'in ramazanın son on gününde daha fazla ibadet ettiği bilinmektedir. Âişe validemizin belirttiğine göre Resûl-i Ekrem ramazanın son on gününe girildiğinde bütün geceyi ihya eder; ailesini uyandırır ve kadınlardan ayrı kalırdı.
 
Hz. Peygamber'in bu tatbikatından hareketle âlimler, oruçlunun özellikle ramazanın son on gününde itikâfa girmesini müstehap kabul etmişlerdir. Hatta Hanefîler, Hz. Peygamber'in bunu devamlı yapmış olmasından hareketle itikâfı kifâî nitelikte müekked sünnet saymıştır. İtikâf bir ibadet nevi olduğundan itikâfa girenin mükellef olması, itikâfa bir mescidde girmesi ve niyet etmesi gerekli görülür. Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girerler.
 
İtikâfa girmek nefsi yasaklardan korumada daha etkili bir yöntem olduğu gibi, ramazanın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkânı ve umudunu da arttırır. İtikâf, insanı dünyevî meşgalelerden uzaklaştırıp daha fazla ibadete vesile olması yanında, genel anlamda hayatın anlamı üzerinde tefekkür etme imkânı da sağlar. İnsanların zaman zaman böyle derin tefekküre ihtiyacı vardır. İtikâf bu tefekkürü gerçekleştirmek için bir fırsat olarak kullanılabilir.
 
Kaynak: Diyanet Vakfı İlmihali
 
İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler