Dikkat Eksikliğine Sebep Oluyor

Sosyal medya her ne kadar birçok işimizi kolaylaştırsa da sık kullanımı durumunda özellikle çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi olumsuzluklara sebep olabiliyor.

 Sosyal medya her ne kadar birçok işimizi kolaylaştırsa da sık kullanımı durumunda özellikle çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi olumsuzluklara sebep olabiliyor. Bu durumun hastalık olmadığını vurgulayan Klinik Psikolog Emrah Yakut, nöro gelişimsel bir bozukluk olarak ifade edilebileceğini söyledi.  
 
Dikkat eksikliği; detayları kaçırma, verilen komutlara uyum sağlayamama ve organizasyon problemi olarak kendini gösteriyor. Dikkat dağınıklığı yaşayan bireyler günlük işlerini de yapmakta zorlanırlar. Özellikle karar alma durumlarında dikkatleri kolayca dağılır. Araştırmalar, sık sosyal medya kullanımının da dikkat eksikliği oluşumunda etkili olduğunu ortaya koydu.  
 
Dikkat eksikliği bulunan kişilerin davranış ve otokontrol bozuklukları da yaşadığını belirten Klinik Psikolog Emrah Yakut, dikkat eksikliğinin hiperaktivite ve nöro gelişimsel bir bozukluk olduğunun altını çizdi. Bunun farklı farklı sebepleri olduğunu vurgulayan Yakut, çok sık sosyal medya kullanımının da dikkat eksikliğini arttırdığını söyledi. Özellikle pandemi döneminde teknoloji kullanımının arttığına dikkat çeken Yakut, buna bağlı olarak çocukların örgün eğitime zor adapte olduğunu hatta hala dikkat eksikliği problemlerinin sürdüğünü dile getirdi. 
 
‘NÖRO GELİŞİMSEL BİR BOZUKLUKTUR’
 
Başarısında düşüş yaşayan çocukların ailelerini uyaran Klinik Psikolog Emrah Yakut, “Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye bir hastalık diyemeyiz. Bu nöro gelişimsel bir bozukluktur. Bunun kaynağı biraz daha çocukluk yaşantısında ya da doğuştan getirilen bazı faktörler de olabilir. Ancak günümüzde yaygın olmasının sebepleri arasında sosyal medya kullanımının etkisi de var. Özellikle pandemi döneminde eve kapanmamız, hareket etme mekanizmamızın kısıtlanması dolayısıyla telefonla tabletle haşir neşir olma süreleri arttı. Sosyal medya platformlarındaki 7-8 saniyelik, 10 saniyelik kısa içeriklere zihnimiz alıştı. Normal hayat bize sıkıcı gelmeye başladı. Çocuk zihni, daha sonra neden 40 dakikalık derse uyum sağlayabilsin ki? Dolayısıyla sosyal medya fazlasıyla çocuğun bu durumunu etkiliyor” şeklinde konuştu. 
 
‘SOSYAL MEDYA BİZİ, GERÇEK YAŞAMDAN UZAKLAŞTIRIYOR’
 
Sosyal medya kullanımının insanları asosyal yaptığını anlatan Klinik Psikolog Yakut, “Sosyal medya üzerinde de ne kadar fazla arkadaşımız da olsa, gerçek yaşamla aynı olabilir mi? Fiziksel ortamda bulunmanın verdiği his ayrı oluyor. Dolayısıyla birey, sürekli sosyal medyada olduğu için arkadaş çevresi git gide azalmaya başlıyor. Bu da sosyalleşmeyi olumsuz yönde etkiliyor. 
 
‘ÖNCE EBEVEYNLER KENDİLERİNİN SOSYAL MEDYA KULLANIM SÜRELERİNİ AZALTMALARI GEREKİYOR’
 
Ebeveynlere önemli tavsiyede bulunan Klinik Psikolog Yakut, “Eğer çocuklarınızın sosyal medya kullanım sürelerini azaltmalarını istiyorsanız, önce aileler kendi dijital kullanma sürelerini azaltarak örnek olası gerekiyor. Çünkü her çocuk anne babanın yansımasıdır. Yani bu sorun kendiliğinden çözülebilen bir durum değil. Ailenin burada desteği çok önemli. Gerek duyulduğunda psikoterapi desteği de çok önemli” diye konuştu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler