Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Normal Hayata Dönüşü Kademe Kademe Başlatacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak, şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız.

“Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız”

“Önemli bir kısmında bir buçuk ayı geride bıraktık. Bu uzun süre boyunca öğrencilerimizin, esnafımızın, işçilerimizi, gençlerimizin, yaşlılarımızın hayatını sınırlandırmak zorunda kalan bütün insanlarımızın eski günlerini özlediklerini biliyoruz” ifadelerini kullanarak konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak, şu gerçeği asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde hiçbir şey tam manasıyla normal eskiden bildiğimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir.

Salgının daha ne kadar süreceği hastalığa çare olan ilaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulacağı belli değil. Bunun için normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacaktır. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir. Kalabalık yerlerde maske kullanımı, fiziki yerlerde mesafeye riayetle, temizlik kurallarıyla ilgili titizlik devam edecektir. Salgının bitmediği ülkeler sebebiyle uluslararası ne zaman tam anlamıyla açılacağı halen belirsizdir. Küresel ekonomik ve siyasi dengelerdeki sarsıntının karşımıza nasıl bir tablo ortaya çıkartacağı meçhuldür. Bunun için önümüzdeki süreci salgının yurt içinde ve yurtdışında seyrine bağlı olarak dinamik bir şekilde yürüteceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcımızın koordinasyonunda, tüm bakanlıklarımızın ve kurumlarımızın katılımıyla bir normalleşme planı hazırladık. Açıklayacağım plan halkımızın beklentileri ve bakanlığımızın çalışmalarıyla sağlık bakanlığımızın ve bilim kurulumuzun görüşleriyle şekillenmiştir. Ancak bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bu takvim bir anda mart ayının ilk günlerindeki hayatımıza geri dönüş anlamına gelmiyor. Biraz sonra sizlerle paylaşacağım normalleşme planıyla vatandaşlarımızın günlük hayatlarını salgın şartlarında olabilecek en iyi seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Rehavete de karamsarlığa da kapılmadan bu mücadeleyi sonuna kadar yürütecek ve inşallah başaracağız” dedi.

“65 yaş üzeri ve 20 yaş altı belirli günlerde sokağa çıkabilecek”

“Sınırlandırmaların kademeli bir şekilde esnetilmesiyle ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fiziki mesafenin korunmasının, maske kullanılmasına devam edilmesinin, temizlik kurallarına sıkı şekilde riayetin bu sürecin vazgeçilmez şartı olduğunu altını çiziyorum. İlk olarak mayıs ayı normalleşme planını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sağlık Bakanlığımız ülkemizdeki tüm sektörlerde normalleşme sürecinde uygulanacak salgın tedbirlerine ilişkin rehber dokümanlar hazırlayarak ilgili kurumlara göndermeye başladı. Tüm kurumlar ve işletmeler faaliyetlerini bu rehber göre uygun şekilde yürütecek. İlk müjdemiz 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üzeri gruba ilk olarak sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz. İlk uygulamayı bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arasında gerçekleştiriyoruz.

20 yaş altı içinde bu esnemeyi iki grup halinde uygulayacağız. 0-14 yaş hafta içinde 13 Mayıs Çarşamba günü yine 11.00 ile 15.00 arasında yürüme mesafesi ile tahditli olarak dışarı çıkartılabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 Mayıs Cuma günü aynı şartlarda dışarı çıkarak hava alıp dinlenebilecek. Kurallara riayet düzeyine bakarak sonraki haftalarda aynı uygulamayı devam ettireceğiz. Dolayısıyla bu hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulamamızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“24 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırması 15 gün süreyle uzatıldı”

31 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırmasıyla ve İstanbul, Ankara ve İzmir'de ticari taksilerde uygulanan tek çift plaka uygulamasıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halen 31 ilde uygulanan şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırmasını ilk etapta bu geceden itibarin 7 ilimiz için bitiriyoruz. Bu illerimiz, Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla'dır. Her hafta illerimizle ilgili değerlendirme yapacağız ve gelişmelere göre karar vereceğiz. Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatıldı. İstanbul, Ankara, İzmir'deki ticari taksiler için tek çift plaka uygulamasını 5 Mayıs itibariyle sona erdiriyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler