Başkan Şahin, “Engellilere kolaylık sağlayacaksak ÖTV limitini kaldırmalıyız”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, engelli vatandaşların araç alımında uygulanan ÖTV indirimine ilişkin, “Bir engelinin bir aracı alması ne içindir? Hayatını kolaylaştırmak içindir.

KAYSERİ (1HA) – Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, engelli vatandaşların araç alımında uygulanan ÖTV indirimine ilişkin, “Bir engelinin bir aracı alması ne içindir? Hayatını kolaylaştırmak içindir. Bunun için de arabanın ekstra özelliklerinin olması gerekir. Yani sıradan bir araba, engelliye yardımcı olmaz. Engelli inemez, binemez ve hayatını da sürdüremez. Engelliye diyorlar ki; ‘1 milyona kadarki liste fiyatı olan arabaları alabilirsin bu rakamı geçerse indirimden faydalanamazsın’ ama o 1 milyonluk araç engelliye lazım değil ki. Fayda sağlamıyor. 1 milyonluk araba engellinin işini görmüyor. Yılbaşında arttıracaklarmış ama fiyatlarda durmuyor o da artıyor. Dolayısıyla engelliye bir kolaylık sağlayacaksak o limiti kaldırmalıyız. Bir engelli gücü yetiyorsa 2-3 milyonluk araba alsın yani, onun da hakkı değil mi?” dedi.

 

Engelli vatandaşlar için araç alımında 2023 yılında 1 milyon 4 bin 200 lira ÖTV muafiyeti üst limiti 2024 yılında 1 milyon 591 bin 255 TL’ye yükselecek. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, engelli vatandaşların ihtiyacını karşılayan araçlar için 2-3 milyona kadar hak tanınması gerektiğini söyleyerek, “Türkiye'de engellilere bir bakış açısı var; engelliler evlerinde otursunlar, dışarı çıkmasınlar. Yani hayatı engellilerin yaşayabileceği bir alan haline getirmek gibi bir düşünce maalesef yok. Türkiye'de yüzde 10’a yakın bir engelli var, 8 milyondan bahsediyoruz. Gittikleri yerlerde çarşılarda rahat yürüyebilecekleri yerler yok. Lavabo ihtiyaçlarını gideremiyorlar. Öyle bir eğim yapılıyor ki engellilere, sağlıklı insanın yürüyemeyeceği bir eğimde engellinin yürümesini bekliyoruz. Bu aynı zamanda araç alımına da yansıyor. O özellikler oldukça da fiyat artıyor. Engelliye diyorlar ki; ‘1 milyona kadarki liste fiyatı olan arabaları alabilirsin bu rakamı geçerse indirimden faydalanamazsın’ ama o 1 milyonluk araç engelliye lazım değil ki. Fayda sağlamıyor. O ekstra özellikleri olmadığı için almasının bir anlamı yok. Diyoruz ki yani sağlıklı insanların bindiği arabayı al, sana orada indirim yaparım” ifadelerini kullandı.

 

‘BİR ENGELLİ GÜCÜ YETİYORSA 2-3 MİLYONLUK ARABA ALSIN’

ÖTV muafiyetindeki üst sınırın kaldırılması gerektiğini söyleyen Başkan Şahin, “O insan normal yaşayamıyor, ayağını kullanamıyor, elini kolunu kullanamıyor. O zaman ne yapmak lazım? Benim faydalandığım haklardan daha fazla hak vermek lazım. 1 milyona kadarlık arabada ÖTV indirimi var, fazlasını alamazsın. Oda alamıyor çünkü fayda sağlamıyor zaten kendisine. Burada engellinin hakları bir engelli yaklaşımıyla çözülebilir; O komisyona bir engelli alın. Sağlıklı insanlar engellinin haklarını belirleyemez. 1 milyonluk araba engellinin işini görmüyor. Yılbaşında arttıracaklarmış ama fiyatlarda durmuyor o da artıyor. Dolayısıyla engelliye bir kolaylık sağlayacaksak o limiti kaldırmalıyız. Bir engelli gücü yetiyorsa 2-3 milyonluk araba alsın yani, onun da hakkı değil mi? Ver o ÖTV indirimini, orada bir zarar mı söz konusu? Engellinin önündeki engelleri kaldıralım. Bir engelde biz olmayalım. Zaten engelli adam ve önüne engeller koya koya yaşamasını bekliyoruz. Öyle bir kötü gözle bakış var ki o bakışın Türkiye'de kalkması lazım. Engelliye de medeni bir bakışa bakmak lazım. Onun önündeki engellerin kaldırılması lazım. ÖTV engeli de bunlardan birisi maalesef” diye konuştu. 

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler