Araç sahipleri dikkat yürürlüğe girdi: Araba plakaları değişiyor

Araç plakalarında değişiklik yapılacak. Yapılacak değişiklik ile plakaya bir ekleme yapılacak. İşte yeni düzenleme.

Araba plakaları değişiyor: İşte yeni plaka tarzı.

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla plakalarda önemli bir düzenleme yapıldı. Gelen son dakika açıklamasında artık araç plakalarında karekod olacağı bildirildi. Söz konusu uygulama ile sahte plakaların önüne geçilmesinin hedeflendiği öğrenildi.
Merdiven altı yerlerde basılan ve sahte cemiyet mührü vuran APP plaka üreticilerinin bu düzenleme ile birlikte ortadan kalkması hedefleniyor. Sahte plaka basımı yüzünden hırsızlık, araç satışlarında yapılan sahtecilik gibi birçok illegal yöntem var. Öte yandan basılan sahte plakalar yüzünden gerçek plaka sahipleri de karakolluk, hatta mahkemelik olabiliyor. Yıllarca mahkemelerde hukuk mücadelesi verebiliyor.
 

PEKİ YENİ DÜZENLEME NASIL OLACAK? PLAKALAR NASIL OLACAK?

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte yeni tescil edilen ya da yeniden plaka bastıran kişilere karekodlu plaka verilecek. Plakalardaki mevcut bilgiler kalacak ve il kodu ile harf grubu arasında karekod yerleştirilecek.
 

İlk plaka alımında, plaka değişikliğinde ya da yenileme durumlarında karekodlu plakalar basılarak isteyenlere ücreti karşılığında verilecek.

SAHTE PLAKA KULLANMA CEZASI NEDİR?
 

Sahte plaka kullanırken yakalanan kişilere 32 bin 170 liralık para cezası veriliyor. Buna ek olarak söz konusu isme evrakta sahtecilik suçlaması ile dava açılıyor ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

KAREKODLU PLAKALAR HANGİLERİ OLACAK?
 

İlk tescil edilecek plakalarda, plakanın kaybolması durumunda, hasarlı plakalarda, muayeneden geçmeyen ve değiştirilecek plakalar artık karekodlu olarak vatandaşlara teslim edilecek.

Karekodlu plakalarda 15X15 mm ebadında bir karekod olacak ve 12 haneli seri numarası plakada il kodu ile harfler arasında olacak. Yol kontrollerinde karekod okutularak işlemler yapılacak.
 

kaynak Finans7.com | Ankara

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler