‘’Ağırnas Nire , Merkür Nire’’

KAYSERİ(1HA-ÖZEL) Merkür kraterinde yaptığı çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Osman Özsoy’’ 1976’dan beri bilinen bu kraterin hikayesi şöyle , geçen sene Mimar Sinan’ın isminin verildiği krateri çalışırken kraterin çapında bir değişiklik farkettim. En başta ki bilgilerle , günümüze yakın güncel bilgileri kıyasladığımız zaman arasında bir fark olduğunu tespit ettim. Sonuç olarak sinan krateri hakıkaten Merkür de var. Konumu zaman içerisinde değişmiş ve hala muhafaza ediliyor’’ dedi.

‘’Ağırnas Nire , Merkür Nire’’
KAYSERİ(1HA-ÖZEL)  Merkür kraterinde yaptığı çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Osman Özsoy’’ 1976’dan beri bilinen bu kraterin hikayesi şöyle , geçen sene Mimar Sinan’ın isminin verildiği krateri çalışırken kraterin çapında bir değişiklik farkettim. En başta ki bilgilerle , günümüze yakın güncel bilgileri kıyasladığımız zaman arasında bir fark olduğunu tespit ettim. Sonuç olarak sinan krateri hakıkaten Merkür de var. Konumu zaman içerisinde değişmiş ve hala muhafaza ediliyor’’ dedi.
Ağırnaslı Prof. Dr. Osman Özsoy Mimar Sinan’ın adını taşıdığı Merkür krateri hakkında yaptığı çalışmaları anlattı. Dünya Uluslararası Astronomi birliği tarafında seçilmiş 136 kişinin aralarında bulunduğu Mimar Sinan’ın ismini taşıdığı kraterin çapının değiştiğini söyleyen Özsoy , ‘’Konumuyla ilgili bilgi var tabii ki , 1976’da Messenger Uzay Aracından alınan güven uçuşu sırasında bilgiler var. Kıyaslama yaptığımız zaman konumunda da bir değişiklik olmuş oldu. Mimar Sinan’ın kraterinde ki farklılık nereden geliyor acaba , bir değişiklik mi oldu diye olayın üzerine gidince aslında olayın bir detaydan kaynaklandığını , teknolojinin zaman içerisinde insana sunduğu imkanlarla daha önce bulanık görünen veya yoruma açık bazı Ay görüntüsünün , Merkür görüntüsünün zaman içerisinde çok detay şekilde elde edildiğini fark ettik. Biliyorsunuz ki Spektroskopi ile herhangi bir uzayda ki bir yerden alınan elektromanyatik dalgaların yorumundan , gezegene ve yıldızlara ait , geçmişine ait bilgileri dahil hepsini öğrenebiliyorsunuz. 1976’da Fransa’nın Grenoble kentinde bir toplantı yapılıyor ve biz bu ilginç toplantıyı makale haline dönüştürdük. Bu toplantıda Dünyada ki en önemli insanlar bir heyet oluşturuyor. Dünya Uluslararası Astronomi birliği bazı kraterlere seçilmiş 136 kişinin vermeyi düşünüyor. 136 kişinin isimlerini Merkür’e konsensüs ile veriliyor. Hemen hemen bütün medeniyetleri kapsayacak şekilde isimler belirleniyor. Bunlardan birisi de Mimar Sinan oluyor. Bizlerde farklı bir yaklaşım sağlayarak ve Ağırnaslı olarak başka bir bakış açısı getirmeye çalıştık. Yazmış olduğumuz makale’nin başlığı ise Prof.Dr. Mehmet İlhan Başgöz’den esinlerenek ve dikkat çekmesi açısından ‘’Ağırnas Nire , Merkür Nire’’ şeklinde kullandık. Sonuç olarak sinan krateri hakikaten Merkürde var. Konumu zaman içerisinde değişmiş ve hala muhafaza ediliyor’’ şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler