ABD Başkanı Karşısında Bakanın Göğsünü Kabartan Erbakan

Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, dönemin ABD Başkanı Carter ile yaşadığı diyalogda Erbakan faktörünü anılarında anlattı

CHP'nin sağ kolu olan Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, ABD Başkanı Jimmy Carter ile yaşadığı diyalog sonrasında, "İlk kez Erbakan sayesinde Bakanlık zevkini tattım' diyerek, 'Göğsüm kabardı' ifadesinde bulundu.

İhsan Sabri Çağlayangil, Türk siyasetçi ve diplomat. 1965-1971 ve 1975-1977 arasında Dışişleri Bakanlığı yaptı. 1976 yılının Mart ayında ABD'ye gidiyor. Burada ABD Başkanı Jimmy Carter ile Türkiye'ye uygulanan ambargo nedeniyle görüşecek olan Çağlayangil, yaşadığı diyalog sonrasında, Prof. Dr. Necmettin Erbakan sayesinde Bakanlık zevkini ilkkez tattığı ifadesinde bulundu.

İşte İhsan Sabri Çağlayangil'in kendi anılarından Jimmiy Carter ile yaşadığı diyalog:

Ecevit sağ kolu olan, Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangıl’i ABD’ye yalvarmaya gönderir, İhsan Sabri Çağlayangil, diyor ki, “İlk kez Erbakan sayesinde Bakanlık zevki tattım.

Amerika’ya gitim, Başkan Jimmy Carter’dan 10 dakikalık bir randevu için 20 gün bekledim, nihayet randevu alabildim. Odasından içeri girdiğimde Carter, odasında elleri arkasında, ayakta ve camdan dışarı bakıyordu, selam verdim. Dönüp bakmladı bile anlaşılan azarlanacaktım.

Bana yüzünü  bile dönmedi ve ben cesaretimi toplayarak daha önce ezberlediğim kısa metni konuşmaya başladım. ‘Sayın Carter malumunuz uyguladığınız ambargı ekonomik olarak bizleri son derece zor durumda bıraktı. Bunun kaldırılmasını istirham ediyoruz. Falan filan…’

Carter hiç oralı değil ve ben son derece tedirginim o sırada Carter’ın masasının üzerinde duran 10 kadar telefonun kırmızı renkli olanı çaldı. Telefonun kırmızı renkli olması önemli bir hat olduğunu düşündürdü.

Carter telefonu aldı, haizeyi kulağına götürdü birkaç saniye sonra yüzünde hayret ve endişe ifadesi belirdi. Telefonu kapadı ve bana doğru dönerek ‘Sayın Çağlayangil, böyle önemli bir konu ayak üstü konuşulmaz. İsterseniz bunu akşam yemeğinde görüşelim’ dedi ve zoraki gülümsedi.

Ben hemen anladık ki bizim hemizde ve bunların aleyhinde bir durum gelişmişti.

Dedim ki, ‘Ne oldu Sayın Carder, demin hiç pas vermiyordun, beni adam yerine bile koymuyordun şimdi de akşam yemeğine davet ediyorsun’

Carter dedi ki, ‘Sizin geçimsiz ortağınız Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve arkadaşları Bakanlar Kuruluna baskı yaparak ABD’nin Türkiye’deki tüm üslerine el koydular.’

Bir anda kendimi Carter’dan üstün gördüm. O ezik halimden hiçbir iz kalmamıştı. Göğsüm kabarmıştı.

İşte Erbakan böyle bir devlet adamıydı. Allah Erbakan’a rahmet etsin

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler