AB Ülkerlerine Seyahat Şartı

Avrupa Birliği (AB), yaklaşan yaz mevsimi öncesinde üye ülkelere seyahat konusunda tavsiyede bulundu.

Avrupa Komisyonu, AB'ye zorunlu olmayan seyahatlerle ilgili kısıtlamaları hafifletmek için yeni öneriler açıkladı.

AŞILAMA KAMPANYALARI VE VAKA DURUMLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Komisyon'dan yapılan açıklamada, AB vatandaşı veya AB ülkelerinde oturma izni olmayan kişilerin AB’ye mecburi olmayan seyahatlerinde uygulanan mevcut salgın kısıtlamalarının, aşılama kampanyaları ve ülkelerdeki vaka durumları göz önünde bulundurularak gevşetilmesi önerisinde bulunuldu.

Üye devletlere, "iyi epidemiyolojik durum" olarak tanımlanan ülkelerden gelenlerin yanı sıra tamamen aşılanmış yolcular için kısıtlamaları kaldırması tavsiye edildi.

AB ÜLKELERİNE SEYAHAT ŞARTI

Komisyonun önerisi üye ülkelerce kabul görürse AB tarafından onaylanmış koronavirüs aşılarının iki dozunu da yaptıran kişiler, AB ülkelerine seyahat edebilecek. Seyahatler için aşının ikinci dozunun yapılmasının üzerinden 14 gün geçmiş olması istenecek.

27 ülkeden oluşan blok, şu anda yalnızca 7 ülkeden zorunlu olmayan seyahatlere izin veriyor, ancak yeni öneriler bu listenin genişlemesini öngörüyor. AB ülkeleri, öneriyi salı günü tartışmaya başlayacak.

ONAY VERİLEN AŞILAR

Ayrıca, AB'ye seyahatlerde birlik tarafından önerilen aşının son dozunun yaptırılması gerektiği belirtildi. Aşı konusuyla ilgili olarak, "DSÖ acil durum kullanım listeleme sürecini tamamlayan aşıları kapsayacak şekilde genişletilebilir." denildi.

AB’nin şimdilik onayladığı aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson & Johnson. Johnson & Johnson aşısı tek doz olarak uygulanıyor. Avrupa İlaç Ajansı'nda (EMA), Curevac, Novavax ve Sputnik V aşısının ön değerlendirme süreçleri de devam ediyor. Bu aşılar için henüz onay başvurusu yapılmadı.

ÇİN VE RUSYA'NIN AŞILARINA ONAY ÇIKMADI

Türkiye'de halihazırda Çin'de üretilen Sinovac ve Almanya merkezli BioNTech tarafından geliştirilen aşılar kullanılıyor.

Son olarak Rusya merkezli Sputnik V koronavirüs aşısına ülkede acil kullanım onayı verildi. Avrupa Birliği ise Çin ve Rusya merkezli koronavirüs aşılarına henüz yeşil ışık yakmış değil.

7 ÜLKEDEN AB'YE SERBEST SEYAHAT

Vaka sayısı az olan 7 ülkeden AB’ye serbest seyahatler de devam edebilecek. Bu ülkeler Avustralya, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Çin. Çin’e mütekabiliyetin teyit edilmesi halinde izin verilmesi planlanıyor. Ayrıca bu ülkelerden gelenlere karantina uygulaması ve test zorunluluğu bulunuyor.

 

AB Komisyonu, bu ülkeler dışında başka ülkelerden de AB’ye gelişlere izin verilmesi için epidemiyolojik duruma ilişkin kriterlerin gevşetilmesini önerdi. Böylece salgın durumu olumlu seyreden ülkelerden de gelişler için kriterler yeniden belirlenebilecek.

ACİL FREN MEKANİZMASI ÖNERİSİ

AB Komisyonu, koronavirüsün varyantlarının ortaya çıktığını hatırlatarak bunlara karşı “acil fren” mekanizması önerdi. Bu kapsamda varyantların görüldüğü ülkelerden gelenlere çok hızlı şekilde kısıtlamaların getirilmesi mümkün olacak.

AB’ye mecburi seyahatlere ise kişilerin aşı olup olmadığına bakılmaksızın izin verilebilecek.

BRÜKSEL'İN TÜRKİYE'YLE İLGİLİ SEYAHAT AÇIKLAMASI

Bu arada, AB Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano, geçen ay Euronews'e yaptığı açıklamada, salgın nedeniyle Türkiye'ye yönelik seyahat kısıtlamasına ilişkin "Bu meselenin Türkiye ile olan yeni pozitif atmosfer yaratma girişimleri ile hiçbir ilişkisi olmayacak. Rusya'nın aksine biz bu tür şeyleri siyasi hedefler için kullanmayız." şeklinde konuşmuştu.

AB den, aşı yaptıranlar seyahat edebilsin önerisi #4

MUAFİYET LİSTESİ 2 HAFTADA BİR GÜNCELLENECEK

AB Komisyonu'nun önerisinin hayata geçebilmesi için AB üyesi ülkelerin temsil edildiği AB Konseyi'nde tartışılması kabul edilmesi gerekiyor. AB Konseyi'nin teklifi kabul etmesi durumunda öneriyi uygulamak üye ülkelere bırakılıyor. Ayrıca, AB Konseyi'nin seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak ülkelerin bulunduğu listeyi 2 haftada bir güncellemesi öngörülüyor.

AB’nin aşı sertifikasının hayata geçmesiyle aşı olunduğuna dair kanıtın sertifikalarda bulunması gerekecek. AB’nin aşı sertifikası teklifine göre, AB’ye seyahat edecek kişiler AB ülkelerinden aşı sertifikası almak üzere başvuru yapabilmesi öngörülüyordu. AB’nin aşı sertifikası yoksa AB tarafından tanınan bir sertifika da geçerli olabilecek.

AB den, aşı yaptıranlar seyahat edebilsin önerisi #5

YOLCULUK ŞARTLARI

AB’nin aşı sertifikası operasyonel olana kadar AB üyesi olmayan ülkelerden alınacak aşı olunduğuna dair belge, gerçek olması, geçerliliği ve tüm gerekli bilgileri içerip içermediği göz önünde bulundurularak kabul edilebilecek.

 

Aşı olan kişiler, beraberlerinde aşı olmamış çocuklarıyla seyahat edebilecek. Ancak çocukların son 72 saat içinde alınmış bir negatif test sonucu göstermeleri gerekecek. Üye ülkeler ayrıca ülkeye girişlerde çocukların tekrar test yaptırmalarını isteyebilecek.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler