'Aydın' Denilen Kesim Anadolu İrfanında Parçalanmaya Neden Oldu

Cihannüma Derneği tarafından Türkiye genelinde düzenlenen 'İrfan Mektebi'nin bu haftaki konuğu,Prof. Dr. Sami Güçlü oldu.

Cihannüma Derneği tarafından Türkiye genelinde düzenlenen 'İrfan Mektebi'nin bu haftaki konuğu,Prof. Dr. Sami Güçlü oldu. 
 
Cihannüma Derneği tarafından düzenlenen ve Türkiye genelinde yaklaşık 500 kişinin katıldığı 'Anadolu Mektebi'nin konu edildiği İrfan Mektebi programında konuşan Prof. Dr. Sami Güçlü, "Biz bu işe yazar okumaları olarak başladık . Kitap selinde boğulmamak için yazar seçip okumak daha kolaydır yoksa piyasada milyonlarca kitap var seçim çok zor yazar olarak seçip okumak daha derli toplu. Anadolu Mektebi ismi bir istişarenin sonucudur. Anadolu ve mekteb kelimeleri birbirine çok yakışan iki isim" dedi.
'AYDIN' DENİLEN KESİM ANADOLU İRFANINDA PARÇALANMALARA NEDEN OLDU
"Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Cumhuriyet döneminde 'Aydın' denilen kesimin çoğunluğunun batı yanlısı olması Anadolu irfanında parçalanmalara neden oldu" diyen Prof. Dr. Güçlü, "Bu parçalanma neticesinde de hâlâ bir külliyat oluşturulamadığı hepinizin malumudur.
Anadolu Mektebi'nin gayesi bir eğitim ve kültür faaliyetinin nasıl olması gerektiği gösteren bir faaliyet. Mezunu olmayan bir okul. Bu faaliyet geniş kitlelerle olabilecek bir iş değil. Seçkin kişilerle yürütülebilecek bir faaliyet. İstekli ve istikrarlı bir topluluk olacak. Milli eğitimin bünyesinde gönüllü öğretmenler ve öğrenciler ile yürütülen bir faaliyet. Doğru bir yazar listesi ve doğru bir okuma Anadolu irfanını bilen ve anlayan bir toplum yapısı ortaya çıkarır" diye konuştu.
  "Ülkemizde sağ kesimin insan yetiştirmede bir takım faaliyetleri oldu ancak kısa vadeli oldu" diyerek insan yetiştirmenin önemine değinen Prof. Dr. Güçlü, "Eğer gençleri sağlam bir kültür üzerine oturtamadıysanız ortaya bilgisi ve kültürü eksik bir milliyeçi veya İslamcı çıkıyor maksat hasıl olmuyor. Biz aslında bu noktadaki tereddütleri gidererek ayakların daha sağlam basmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu yazarı okuyun çıkarımlar yapın bu sizin dünyanızı büyüyecektir tavsiyesinde bulunuyoruz. Bunun maddi bir karşılığı yok" diyerek Anadolu Mektebi'nin 5 temel ilkesini şu şekilde sıraladı:
1-Doğru sözlü olacaksın
2-Çalışma karakter haline getireceksin
3-Aileyi çok önemseyen hatta kutsayan  bir anlayış, alacağınız önemli kararları ebeveyn dışında almayacaksın
4-Kimseye zarar vermeyen bir hayat yaşayacaksın
5-Bu dünyayı bencil bir şekilde değilde başkalarına faydalı biri olarak yaşaması gerektiğini bileceksin.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler