Divit Ucu

Uyarılar Havada Kaldı. Sağlıkçılara Eleştiriler Acımasızlaştı!

Uyarılar havada kaldı sağlıkçılara eleştiriler acımasızlaştı

Koronavirüs salgınında en iyi tepkiyi veren Türkiye’de, yetkililer tarafından vatandaşlara ne kadar çağrı ve uyarı yapılsa da, bu uyarıların ve maskelerin kulak arkası edilmesi sonrasında, en ön cephede mücadele veren kurumlara yapılan eleştiriler de acımasızlaştı.

Özellikle Kayseri’de virüs ile mücadelede sağlık çalışanları adeta terinin son damlasına kadar çaba harcarken, en ön safta ekibi ile mücadeleye destek veren İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Ali Ramazan Benli ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik gecesini gündüzüne katarak çalışıyor.

Özellikle Kurban Bayramı sonrasında rehavete kapılan vatandaşlar, yetkililerin onca maske-mesafe ve temizlik konularındaki uyarılarına aldırış etmeden normal hayata dönülmüş gibi hareket ederek virüsün artmasında etken oldu.

Yetkililerin tüm uyarılarına aldırış etmeksizin düğünlerde çekilen halaylar, maskelerin çene altında veya dirseklerde süs eşyası gibi takılması, alışverişlerde sosyal mesafeye aldırış edilmemesi virüste artışın yaşanmasını kaçınılmaz kıldı.

Virüsün hızla yayılması sonrasında Kayseri’de sağlık camiasının da yükü ve mesaisi arttı. Ailesinden çok hastaları gören sağlık camiasının verdiği mücadele ve fedakarlık da sadece bardağın boş tarafını görenler tarafından yok sayıldı.

Kayseri’de sağlık alanını yöneten yetkililer, virüsün artması ile birlikte gereken tüm önlemleri aldı. Sabaha kadar süren toplantılarda pandemiyi iyi yöneten yöneticiler, sadece şehir merkezine yüklenen yükün hafifletilmesi için ilçe hastanelerinde de pandemi servisi kurdu. Bu çalışmalar takdir edileceği yerde, sanki konunun uzmanıymışçasına yapılan haksız eleştiriler, moral ve motivasyonu düşürüyor.

Kayseri’nin sağlığını yöneten Doç.Dr. Ali Ramazan Benli, Kayseri Şehir Hastanesi’nin Başhekimi ise Prof. Dr. İlhami Çelik. Bir bilim adamı, bir yönetici kolay yetişmiyor. Bu konumdaki insanlar ise hiç kolay yetişmiyor. Adamların isimlerinin önündeki unvanlar hayatları boyunca bu tip hastalıklarla uğraştıklarını gösteriyor. Üstelik Prof. Dr. İlhami Çelik enfeksiyon hastalıkları konusunda Türkiye’deki sayılı profesörlerden biri ve Bilim Kurulu üyesi. Yapılan eleştirilere baktığınızda, konunun hiç de uzmanı olmayan kişilerin ahkam kesmesi eleştirilerin acımasızlığını daha da arttırıyor.

Atalarımız boşuna dememiş ‘Yarım imam dinden, yarım doktor candan’ yapılan her eleştiride kendini doktor yerine koyanlara bir sormak lazım koronavirüsü ne kadar biliyorsun, mücadele yöntemlerini ne kadar biliyorsun, uygulanan tedavi yöntemlerini, verilen ilaçları ve ilaçların dozajını. Hastanelerin kapasitesini, kaç sağlıkçının evine gitmeden hastanede sırılsıklam olana kadar fedakarca çalıştığını. Virüsün yayılma hızının nasıl ve neden arttığını, filyasyon ekiplerinin aynı dedektif gibi virüsün izini gece gündüz, uykusuz bir şekilde takip ettiğini biliyor musunuz? diye sormak lazım.

Herkesin öncelikle kendi önlemini alması lazım. Sen önce virüsten korunmak için kendi önlemini alacaksın, 14 gün karantina deniyorsa karantinada kalacaksın, sosyal mesafe deniyorsa mesafeni koruyacaksın, maske ve temizlik deniyorsa maske takacaksın, eve her girdiğinde ellerini 20 saniye boyunca yıkayacaksın. Baktın bunlara rağmen yakalandın virüse ondan sonra eleştirebilirsin.

Ama bu kuralların hiç birine uymadan eleştiri yapmak, kendi sorumluluğundan kaçmak basit insanların yapacağı bir iştir.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri