Yanaz Ali

Dikensiz Gülün Ömrü Az Olur

DİKENSİZ GÜLÜN ÖMRÜ AZ OLUR

"Gerçi gülistanda yüzbin gül biter/
O gülistandan haber vermeye bir tek gül yeter."

Büyük insanların yanında genelde can sıkıcı sevimsiz kimi zaman kibirli, itici kişiler olur. Ne hikmetse bu tip insanları bu büyük zatlar hep yanlarında tutarlar. Yani maneviyatı ve feraseti bu kadar yüksek zatlar ya da büyük liderler bu tip insanları göremiyorlar mı?  Onlara gelince, acaba basiretleri mi bağlanıyor?

         Bu durumu ne zaman bir büyüğüme danışsam " gül dikensiz olmaz" derdi.

Bende dikkatimi dikene çevirdim. Gıcık diken! gıcıkoğlu gıcık... havasından geçilmez, kibrinden kimseyi yaklaştırmaz, sevimsiz, itici şey...

         Evet, geriden aynen böyle görünüyor. Yunus Emre' den ilham aldım ve "gidip konuşayım şu dikenle" dedim. Meğer diken bizim hikmetsiz bakan gözlerimizin gördüğü gibi değilmiş. Giydim hırkamı sordum sivri dikene.

- Ne bekliyordun ki? dedi. Ben güle aşık olmuşum, Allah' da beni gülün muhafızı yapmış. Şimdi ben  O güle  uzanan eli kanatmayım da öpeyim mi? Ben görevimi yapmazsam kafası esen gülü koparmaz mı? 

- Yeaani tabiiki orası öyle de  dedim. Ama herkes düşman değil ki, uzanan dost elini de kanatıyorsun.

- Benim görevim bu dedi. Kimsenin kalbini açıp bakacak değilim. Şayet dost ise bir damla kanın hesabını yapmaz. Kanattığım bir damla kanı da güle ikram eder. Hem de olur olmaz yere vırt zırt gülü rahatsız etmez. Şayet düşman eli ise, canı yanar, kin güder ama bir daha yaklaşmaya çekinir.

- Hımm! işin gücün bu mu?

- Allah beni gülü korumam için yarattı dedi. Ben görevimi yaparsam gül uzun yaşar. Gül ne kadar uzun yaşarsa güzellikler de rayiha da o kadar uzun sürer.

- Anladım, yaptığın iş gerçekten mühim. Lakin insanlar seni hep kötü biliyor, sana hep kızıyorlar. "bir gülü yetiştirmek için bin dikene su vermek gerek" diye laf çakıyorlar sana.

- Muhafızlığımın başka bir boyutu da tam olarak bu zaten.

-??!

- Gül naif, zarif ve güzel olduğundan dolayı, ona gelecek kem nazarı ben çektiğim gibi ona gelecek kem sözleri de mümkün olduğunca üstüme çekerim. İnsanlar güle yakıştıramazlar hep bana kızarlar. Biz, güle gelecek her türlü kötülüğe göğüs gereriz. Onca laf duyarız ama yine de elif gibi dik, kılıç gibi keskin dururuz.

- İyi durursun ama sevilmiyorsun.

- Duruşumu, Uhut'daki Gül'ü koruyan mücahidin, mızrağından aldım. Sevmeyen sevmesin..

- Bülbüle diyeceğin var mı? dedim

- "Gül dedi bülbül güle. Gül gülmedi gitti. Bülbül güle gül bülbüle, yâr olmadı gitti..." Dedi

- Niye? Dedim.

- Bülbül hep edebiyatını yapıyor bu işin dedi hep trübünlere oynuyor. Laf ile olsaydı bu işler şairlerin hepsi şah olurdu.

Ne yalan söyleyim, Dikenin Ellerinden öpesim geldi valla! Şimdi dudağımı neyim  kanatır boşver... Ama Bülbülü kıskandığı da gözümden kaçmadı hani. Ne de olsa aşkın son harfi K dır. Kıskançlığın K sı.

Hasılı kelâm...

Liderlerin ve büyük zatların çevresindeki bize sevimsiz gelen bazı kişileri bu gözle görmek gerek. Hepsi değil zinhar! Hepsini de diken gibi görürsek gül değil kaktüs olur maazallah! ...

**********************

Sordum sivri dikene, senin yârin var mıdır?
Diken eydür Yanaz baba, benim yârim güldür, gül.
Sordum sivri dikene, Sen Ne yer ne içersin?
Diken eydür Yanaz baba, Nevalemde gâm var benim.
Sordum sivri dikene, sen neden gerginsin?
Diken eydür Yanaz baba, Gülün derdi uyutmaz beni.
Sordum sivri dikene, bir diyeceğin var mıdır?
Diken eydür Yanaz baba, Cümle mü'mine hakkım helaldir.

**********************

Yanaz Ali
( Ben ki! yedi gülistana diken olmuş bahadıram... )

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri