Yanaz Ali

Arkadaşım EŞŞEK

         Hiç eşek kazası duydunuz mu? Yani iki eşek karşı karşıya çarpışmış. Ya da sürücü uyuya kalmışta eşek şarampole yuvarlanmış. Yok efenim bir eşeğin uzun bakışları, yani araba diliyle farları, diğerinin gözlerini gamaşdırmış da mış mış… Hiç böyle bir haber duyanınız var mı? Benim bildiğim bir tane ‘‘Eşekten düşmüşe dönme’’ Diye bir deyim var. Onunda aslen kaza ile felan alakası yok.‘‘Eşekten düşme’’yi ısrarla bir eşek kazası olarak iddia edenler olduğu gibi eşeklik mertebesinden itlik mertebesine düşme, anlamında yorumlayanlar da var. İkiside safsata…

        Yeri gelmişken konuya açıklık getireyim. Köşderesinde bulunan ve M.Ö ye ait olduğu bilinen bir yazıtta okumuştum. ‘‘Eşekten düşülmezmiş, yani düşülmesi imkansızmış ‘eşekten düşmüşe dönme’bir sakarlığın kinayesi imiş. ‘Yımırtaya gulp takmak gibi. ’ diyede not düşülmüş. Anlaşılan burada bir anlam kayması var. Merak edip araştıran olursa, Yazıtın 2.cildinde geçiyor. (buradaki ‘‘ M.Ö.’’  isminin açıklanmasını istemeyen’ üst düzey bir çobanın adının baş harfleridir.)

            Biz, eşeklerle arabaları karşılaştırmaya devam edelim. Mesela, Eşeğin hiç radardan ceza yediğini gördünüz mü? Yemez çünkü, eşek düşünen bir hayvandır, sahibini düşünür. Hem de vejeteryandır, hayvanları sever. Arabalar öylemi? zinhar. Katil arabalar, kaza süsü vererek bol hayvan öldürürler.

          Eşek kapris yapmaz; yem, ot, saman, yaprak vs. her türlü besini yer, yakıt seçmez . Su ile de çalışır. Ama Araba öyle mi? Dizel motorlu arabaya benzin koyun bakalım kıprıyormu? (kaprisinde çıksın yaha!.)

           Eşek cana yakındır, aileden biri gibidir, arkadaştır. Hangi insan çocuğuna, ‘araba oğlu araba’ diyebilir? Arkadaşım ‘TAK’ Arkadaşım ‘Sİ’ Arkadaşım ‘TAKSİİİ’ diye bir şarkı…hiç gülesim yoktu.

          Arabanın çıkardığı eksoz gazı hava kirliliği yapar, ozon tabakasını deler, bütçe açığına ve enfilasyona sebebiyet verir. Eşeğin çıkardığı metan gazı ise doğaya ve ekonomiye zarar vermez, çünkü eşek tutumlu ve çevrecidir.

          Her arabanın bir tamircisi var, Mersedesinki, fortunki, toyotanınki  ayrı ayrı. Motorcusu, firencisi, rot balanscısı vs. de cabası. Yedek parçasına girmeyelim sayamayız. Peki hiç eşek tamirhanecisi gördünüzmü? sadece nalbantı vardır, nallar. Ne balatası eskir ne yağı biter. Semerle yulardan başkada yedek parçası yoktur. Boz eşeğinde, gara eşeğinde eşşoğleşşeğinde nalı aynı yerde yapılır. Sınıf farkı yoktur yani.

          Günümüzde nakil aracı olarak eşeğe biniyor olsaydık, sürücülere sigara  ve cep telefonu yasağı olmazdı. Ben parama kıyıp bir araştırma şirketine anket yaptırttım. Yahyalı’da tam 70 tane arabaya binen kişi ile 9 tane eşeğe binen kişiye sorduk ve önemli sonuçlar aldık.(niye 9 derseniz daha fazla bulamadık)

Eşeğe binenlerde obezite derdi yok, arabaya binenlerin maşallahı var.

• Eşeğe binenlerde kolestrole ratlanmadı, arabaya binenlerde sık rastlandı

• Eşeğe binenler doğal-organik besleniyor, arabaya binenler ekseriyetle GDO lu .

• Eşeğe binenler çek-senet banka gibi kapitalist kurumlarla iş yapmıyorlar. Arabaya binenler… Allah affetsin.

        Söylemeden geçemeyeceğim, laf biraz uzayacak ama uzasın sıpasını satıyım… Neden Motorlu Taşıt Vergisi vardırda Semerli Taşıt Vergisi yoktur. Neticede ikiside taşıt. Acaba böyle mühim bir konuyu akıl edip düşüneniniz var mı? Niye yoktur Çünkü; Eşekler kendi yollarını kendileri yaparlarda ondan. Teknoloji dilinde kendi raylarını kendisi döşeyen tren gibi bişeydir. İşte bu yüzden MTV vardır ,STV yoktur.

       Arabalar şaka bilmez, eşekler ise çok şakacıdır. En kaliteli ve komik şakalara eşek şakası deriz mesela. Araba kadar adam oldun denir mi? Denmez tabi. Eşek kadar adam oldun denir, çünkü; ‘eşek kadar adam olmak’ belli bir olgunluğa ulaşmak demektir. Yine biz insanlar arasında'araba gibi çalışıyor' deyimi yoktur ama 'eşek gibi çalışıyor' deyimi çok yaygındır. Eşek gibi çalışmak; hatasız, kusursuz, tıkır tıkır çalışıyor manasında. Kafasıda pek çalışır bu eşeklerin. Mesela, 'Eşek hoşaftan ne anlar' diye bir deyim var. İnsanlar yıllardır eşeğin hoşaftan ne anladığını yaza yaza bitiremediler. Halâ araştırmalar devam ediyor.

        Eskiden Trafik canavarı diye bir mahluk yoktu. Adıgeçen yazıtta okuduğum tarife göre, Trafik Canavarı: Arabaların gayrımeşru sıpasıdır…

        Eşek üreyip çoğalabilir, araba ise ebterdir. Eşek has doğal, bizzat kendi gücüyle çalışır. Arabanın ise kendi gücü yoktur, o yüzden kişiliksiz ve yalaka beygirlerin gücüyle çalışır. Bu kapitalist sistem sırf eşeklerden intikam almak için ürettikleri araba bozuntusuna eşek gücü değilde beygir gücü koydular. Niye eşek gücü ile çalışmıyor bu arabalar? Eşek gücü daha ucuz ve dayanıklıda ondan. Eşekgücü ile araba üretilse kapitalistler daha az para kazanacaklar…

        Buradan Cumhurbaşkanımıza  sesleniyorum. Öhü öhü…  bak Reis! yerli otomobil yapacak TOGG culara selam söyle; eşek gücüyle çalışan otomobil üretsinler. Ne zaman eşek gücüyle çalışan arabalara bineriz işte o zaman Türk ekonomisi muasır medeniyetler seviyesini sollar. Hızımı alamadım şimdide sayın halkımıza sesleniyorum; (ses deneme bir ki.. ) Sabahları kalktığınızda kaç taneniz eşek anırtısını duyabiliyorsunuz? Memleketimin o yanık sesli, o yağız eşeklerinin anırması o uzun havalar, hiç mi hatırınıza gelmiyor. Ne de çabuk unutuverdiniz bire nankörler!.. Yeni nesil bilmezde eskilerden niye ses çıkmaz. Biliyorum o küstah arabanın ya bir yeri bozulmuştur,

ya sigortası bitmiştir. Sende onu düşüneceğim diye eşek anırtısının tükenmesine tepki gösteremiyorsun. Ey ahali! hepinizi beygirgücü ile çalışan arabaları protesto etmeye çağırıyorum… Elimdeki asa ile/ Bizim köylü musa ile… selametle.

Not:bugün kapitalist sisteme o kadar esir olmuşuz ki; gönlümüz huzur ister, ömrümüz dünyalık kavgasıyla biter. Şaka maka ama malesef Kendimizi kapitalist işgalden kurtarmak, araba yerine eşek kullanmayı tercih etmekten daha zor görünüyor...

Öyle ki; bazı değerlerimizi anlatmayı, savunmayı seviyoruzda, hadi yapalım dediğimizde yukardaki yaptığım karşılaştırma kadar absürt karşılanıyor...

Yanaz Ali

(Alma eşeğin ahını; çıkar anırta anırta..)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri