Dyt.Özgenur Topaloğlu

Ye Tatlıyı İçme Suyu!

Bayram deyince hemen hemen herkesin aklına tatlılar baklavalar şekerler ve aile ziyaretleri gelir. Bir çoğumuz da bayramda tatlı yeme olayını çok kaçırıyor hemen ardından da dengelesin diye bol bol su içiyoruz. Tatlı yedikten sonra su içmenin zararlı olduğunu söylesem bir çoğunuz şaşıracaktır. Bu durumda atalarımızın binlerce yıl öncesinden söylediği bir söz ile araya girmek isterim. Ye tatlıyı içme suyu yakarsa yaksın, ye yağlıyı iç suyu donarsa donsun. Bu sözü daha önce duymuş muydunuz? Suyun ne zararı olabilir su içmemek olur mu? Diyenleri bir kenara almak istiyorum. Sizce neden böyle bir söz söylemiş olabilir atalarımız hiç düşündünüz mü?

Tatlı, yüksek miktarda basit karbonhidrat içerdiği için kan şekerimizi hızlı yükseltir. Tatlının sindirimiyle eş zamanlı içilen su kan şekerini daha hızlı ve daha fazla yükseltiyor. Bu da hızlı gelen açlık hissi, bozulan insülin dengesi ve diyabete davetiye çıkarmak demek. Tatlının içerisinde bulunan glikoz midenin boşalması için gereken süreyi yavaşlatır. Sıvılar bağırsaklara geçemez ve susama hissi gelir. Ancak bilmemiz gereken bir durum var ki bu sırada su içeniz bile susama hissiniz geçmez. Bu durumda tatlının yanına su içmek yerine alternatif olarak süt ya da yakıştırıyorsanız ayran tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi ise karbonhidrattan zengin bir besinin yanına protein kaynağı olan bir besin tüketmeliyiz ki glikoz emilimi daha yavaş gerçekleşsin. Bu da daha dengeli bir insülin salınımı ve daha dengeli yükselen bir kan şekeri düzeyi sağlamış olur.

Et tüketimine baktığımızda ise etin içerisinde proteinden ziyade bol miktarda yağ bulunur. Yağların sindiriminde ise su elzem bir maddedir. Etin midede sindirimi yaklaşık 3-4 saat iken midede su bulunmadığında bu süre uzamaktadır. Bu da bize mide rahatsızlığı ya da hazımsızlık olarak geri döner. Bu yüzdendir ki et yedikten sonra su içmek gerekir.

Bu bayram dengeli kan şekeri ve hazımsızlık sorunu olmadan daha sağlıklı geçsin.

İyi bayramlar...

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri