HAŞİM AKIN

Şevval Ayı Rehberi

Şevval Ayı Rehberi

               Ramazan ayı girerken herkes Ramazan ayına ait birçok şey söyledi / yazdı.  “Bu ayda nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli,  ne yapmalı nelerden uzak durmalı?” diye tavsiyelerde bulundular.  Vakıa bu geleneğe uyup Ramazan'ı nasıl değerlendirelim konulu bizim de birkaç cümlemiz olmuştu.

Şimdi de Şevval ayına girdik. “Şevval ayında ne yapmak gerekir? Ne yiyelim, ne içelim, ne konuşalım?” diye merak eden vardır. Bunun için birkaç cümleyle meraklara merhem koymak isterim müsaadenizle…

1-  Şevval ayından ne yiyelim? (Yemek işini hep öncelediğimiz için bu madde öne geçti) Bu ayda ne yerseniz yiyin serbest. Ama yedikleriniz için gene de bazı küçük şartlarımız var. Dikkat etmek sizin için iki cihanda da faydalı olacaktır.

a- Helalinden olsun,
b-Tıyb/ temiz olsun,
c- Kul hakkından arınmış olsun,
d- Yerken başkalarını da düşünün, sadece kendi nefsiniz için yemeyin,
e- Yemekte ölçüyü kaçırmayın, yarın yediklerimizin de hesabı var. Hatta helal olanların bile,

               2-  Şevval Kur’an ayıdır. Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim’le bir irtibat kurmuşsak bunu bu ayda koparmamak lazım. Evet, Ramazan Kur'an ayıdır.  Ama Kur'an sadece Ramazanda okunmaz. Yıl boyu devam eder, ömür boyu devam eder Kur'an-ı Kerim’in etkisi. Ramazan'da Kur'an okuyanların, mukabele takip edenlerin, “bir hatim bitirmeliyim, günde bir cüz okuyacağım” diye koşturanların Ramazan dışında da Kur'an-ı Kerim’i anlama yolunda gayretlerinin olması gerekir. Ne olur bundan uzak kalmayalım…

               3- Şevval ayında ibadete devam. Ramazan ayı ibadetlerin doğruluğa çıktığı bir mevsimdir. Ama ibadetler sadece bu ayda yapılmaz. Teravih namazlarında dolan camiler, Şevval’de boşalıyorsa “burada bir yanlışlığımız / eksikliğimiz var” demektir. Camiyle, cemaatle, ibadetle olan ilişkilerimizi Ramazan'ın dışında da devam ettirmek boynumuzun borcudur.

4 – Sadaka vermek için çok güzel bir mevsim mi ararsınız? Zekât ve sadakalarımızı çoğunlukla Ramazan ayında veririz. Bu ayda verince Ramazan'ın dışında kendi nefsimize çalışacağımız ve fakir fukarayı unutacağımız gibi bir anlam çıkmaz. Ramazan'ın dışında da bu ibadetlerim bizi bekliyor. Biz her daim sadaka vererek ruhumuzu diri tutarız. Uzak kalınca ondan ölüm başlar bizim için.

5-  Müslümanın ahlakı Şevval ayında puan alır. Ramazan ayında sadece midenin oruç tutmaması, mideyle beraber dilin, gözün ve diğer organların da günahlardan uzak kalıp oruç tutmasıyla ilgili birçok hadis-i şerifi okuduk. Vaizlerin konuşmalarını / nasihatlerini dinledik. Demek istediğim şudur ki;  “Gıybet, yalan, dedikodu sadece Ramazan'a özel haramlar değildir.” Ramazan ayının dışında da haramdır. Oruçlu iken gıybet etmek ne kadar günahsa orucun dışında gıybet etmek de o kadar günahtır. Dilimizi koruma konusunda bizlere verilen uyarılar, hala devam ediyor.

6- Kavgasız bir ay ve hayat… Ramazan ayında bize çatan, kavga etmek isteyen birisi olursa ona “Ben oruçluyum, Ben oruçluyum” deyip kavgadan uzak kalıyorduk. Hadis-i Şerif böyle buyuruyor. Ramazan'ın dışında yarım kalmış kavgaları devam ettirmiyoruz. Midenin orucu son bulsa da dilin, gözün, kalbin ve diğer uzuvların orucu devam ediyor.

7- Teheccüt namazı alışkanlığını bırakmak yok. Uykunun en derin yerinde gece insanı hangi güç uyandırabilir? Hazır sahur yemeği için kalkmışken abdest alıp kıldığımız teheccüt namazını bırakmak çok yanlış olur. Böylesi bir serveti elinin tersiyle itivermek veya görmezden gelerek heba oluşunu izlemek ne büyük bahtsızlıktır. Bu nedenle bu namaza devam emek çok büyük bir kazanç olacaktır. Huşu ile rabbinin en güzel buluşma vaktidir seher vakitleri.

8- Ramazanın değeri ve etkisi, asıl bu ay çıktıktan sonra başlar. Ay bitince bize neleri bıraktığı önemlidir. Tevazuun kıvamı, güzel ahlakın görünen yüzü, takvanın bize verdiği değer, kulluğun bizi değiştirdiği şekil; önemsenmesi gereken özelliklerdendir. Bu nedenle orucun bizdeki izlerini sadece “Ramazanda kilo almışım gene… Nasıl oldu anlamadım. Ne yapayım su içsem yarıyor…” serzenişlerinden ibaret olmamalı.

Şevval ayı mübarek olsun. Aslında o ay zaten mübarektir de... Önemli olan onu ve ondan sonra gelecek olan diğer ayları layıkıyla değerlendirebilmek.

Haydi bismillah.

Niyet ettik Allah rızası için şevval ayını ramazan gibi yaşamaya…

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri