Mahmut Sami Saka

DEİK Platformunun İş Dünyası için Önemi ve İhracata Etkisi

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU – DEİK Platformununİş Dünyası için Önemi ve İhracata Etkisi

Giriş :

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER KURULU – DEİK Platformu 1985 yılında kurulmuş bir platformdur. #İşimizTicariDiplomasi mottosu ile 146 İş Konseyi ile Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkiler görevini yürütmektedir.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme; yurt içi ve yurt dışında yatırım imkânlarını araştırma; Türkiye'nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlendirilmiş kurumudur.

Faaliyet Alanları Nelerdir?

Yapı-İnşaat, Enerji sektörü, Bankacılık olmak üzere birçok sektörde faaliyet göstermektedir.

DEİK Yapısı

146  İş Konseyi ve Karşı Kanat Kuruluşları ile ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalarda ciddi rolü bulunan DEİK, Büyükelçilikler, Ticaret Müşavirleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları – Üniversitelerin desteği ile büyük bir Ekosisteme sahiptir.

İş Konseylerinin Rolü ve Önemi

Ülke Bazlı, Sektörel ve Özel Amaçlı İş Konseyleri ile güçlü bir yapıya sahip olan DEİK, muhatap kurumlarla karşılıklı imzalanan iş birliği anlaşmaları çerçevesinde kurulmakta olup, ilgili ülkelerle ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini ve derinleştirilmesini hedeflemektedir.

Afrika İş Konseyleri, Amerika İş Konseyleri, Asya Pasifik İş Konseyleri, Avrupa İş Konseyleri,Avrasya İş Konseyleri, Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri ile çalışmalarını yürütmektedir.

Rakamlarla DEİK

 

DEİK Platformu, İhracatı merkezine alan firmalar için önemli bir role sahiptir.

Özellikle Pandemi sürecinde, Uzaktan Çalışma Modelini tartıştığımız bu günlerde, DEİK gibi güçlü platformların oluşturacağı bağlantılar çok daha değerlidir diye düşünüyorum.

2018-2019 yılları arasında DEİK Mali İş Konseyi Başkan Yardımcılığı ve DEİK Kamerun , DEİK Norveç İ.K Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev aldım.

Bu süre zarfında, Cumhurbaşkanımızla seyahatlere katılarak ve B2B gibi birçok toplantılarda İş İnsanları ile görüşmeler gerçekleştirerek iş hacmimizi artırma imkanı buldum. 

İhracatı artırmaya yönelik stratejileri olan tüm firmaları bu platformda yer almaya davet ediyorum.

 

2018 Abuja- Nijerya  -Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile

 

 2019 River Plaza -DEİK – Kamerun İ.K. Toplantısı

Referanslar: www.deik.org.tr

İletişim:+ 90 212 339 50 00 (pbx)

[email protected]

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim

 

Mahmut Sami SAKA

26.06.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri