ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Önce Refik Sonra Tarik

Önce Refik Sonra Tarik

Yollar da hayat gibi akıp gidiyor. Ders çıkaranlara ve ibret alanlara bir şeyler anlatıyor adeta. Yollarda sadece motorların homurtusu yoktur. İyi kulak verilirse bizlere konuşuyorlar. Kulaklarımıza hikmetli sözler fısıldıyorlar.

Yüce Peygamberimiz “Önce refik, sonra tarik” buyurdular. Yani “önce yoldaş; sonra yol” diye sadeleştirebiliriz.  Yoldan daha önemli olan yolun kendisi değil, yoldaştır. Yol arkadaşları yolu keyifli kılabildiği gibi yolu zehir de edebilirler. Bu nedenle yola çıkmadan önce yola gideceğimiz arkadaşı doğru seçmek zorundayız. İyi bir arkadaşla yollar çabucak bitiverir. Yol zahmet olmaktan çıkıp rahmet oluverir.

Bir de bir insanı tanımanın yolunun beraber yolculuk yapmak olduğu söylenir. Yolculuk esnasında insanların temel bazı karakterleri ortaya çıkar. Örneklendirmek gerekirse “cimri mi, cömert mi? sabırlı mı, sabırsız mı? Öfkeli mi, sakin mi? Yardımsever mi, bencil mi?” gibi özellikler yolculuk sırasında ortaya çıkabilmektedir. Bunun için sadece bakmak gerekir.  Yola çıkmak gerekir.

Hayat arkadaşlığı da aslında yol arkadaşlığı gibidir. Yol arkadaşları hayatı keyifli hale getirebilir; ya da zehir edebilirler. Hayat yolcuğunda mutlu mutlu olmak isteyen kişi, arkadaşlarını seçerken çok dikkat etmelidir. İyi insanlardan arkadaşları olanların şanslı olduklarını düşünenlerdenim. Ve iyi dostlar şükür sebebidir. O dostlar, zor zamanlarımızda yanımızda oldukları gibi güzel anlarımızda da yanımızdadır. İyi gün dostları olmayan bu yol arkadaşları, sıkıntılı zamanlarda yanı başınızda olmayı bilirler. Acınızı paylaşır ve böylece acıları azaltırlar.

İyi insanlardan dostlar edinmek için çabalamak gerekiyor. İyi insanları aramak gerekiyor hatta. Çünkü hayat yolculuğu zor ve zahmetlidir. Nasıl ki yolların bin bir türlü hali varsa hayat yolculuğunun da çok değişik halleri vardır. Yanında iyi yol arkadaşı olanlar bu yolculuğu kolay atlatabilirler. Bu nedenle yol arkadaşını yoruluncaya kadar aramak gerekir. Dost edinmek ve dostlar biriktirmek gerekir, bu hayatta. İnsana en büyük rızıklardan birisi de sahip olduğu güzel dostlarıdır.

Çocuklarımıza en büyük duamız her zaman için iyi insanlar olmuştur. Annem duasını “Allah iyi insanlar denk getirsin.” diyerek yapardı usul usul.

Osman Utkan, 19.10.2021

3 Yorum

Cesim Coban

Cesim Coban

19 Ekim 2021
teşekkürler

İbrahim DAĞ

İbrahim DAĞ

21 Ekim 2021
Hak yolun yolcusu olmak kadar bir yolculuk yoktur,bu yolda kalemin tükenmez olsun

İbrahim DAĞ

İbrahim DAĞ

24 Aralık 2021
Hak yolun yolcusu olmak kadar bir yolculuk yoktur,bu yolda kalemin tükenmez olsun

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri