Av. Mustafa İlhan

Kayseri’de Deprem Eleştirisi

             KAYSERİ’DE DEPREM ELEŞTİRİSİ

   Depremden olalı 40 güne yaklaştı. 11 ilimizle ilgili yapılanlardan dolayı öncelikle başta aziz milletimiz olmak üzere tüm emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bizim milletimizin fedakarlıklarını bazen gözyaşlarımızı tutamayarak izledik.

   İktidar olarak da asrın felaketi olarak vasıflandırılan bu afete müdahalesinde gösterdiği ataklıktan dolayı kutluyorum. Bizim devlet yapımız çok hantal olmasına rağmen yerinde ve hızlı uygulamalarla bir çok eksiklik giderilmeye çalışıldı.

  Elbette her şey dört dörtlük oldu demek mümkün değil. Birçok eksiklik hala da var.  Bardağın dolu tarafını değil de boş tarafını görmeye çalışır isek eleştirecek çok şey buluruz. Bu konuda en iyi değerlendirmeyi depremzeler yapacaktır.

  Benim eleştirilerim 11 il için değil de 12.ci  il yani Kayseri için olacak. Kayseri Valisinin ilk anda Kahramanmaraş’a görevlendirilmesi ne kadar yerinde ise aradan bir ay geçtikten sonra Adıyaman’a geçici görevlendirilmesini kabul etmek mümkün değil.

  Kayseri’de  en üst makam amiri olan Vali olmayınca geriye kalanlar hantal devlet yapısının esiri oldu. Kayseri’de ölümlerin olmaması, yıkımların belli seviyenin altında kalması belki teknik olarak deprem bölgesi ilanını engelledi fakat depremzede olmayı engellemedi.

  Hele hele ard arda gelen depremler ve deprem fırtınası toplum psikolojisini alt üst etti. İlk gün öğleyin meydana gelen deprem şehirde tam bir panik havası oluşturdu. Tarihinde ilk defa Kayseri’nin şehir çıkışlarında 3-4 saate varan trafik sıkışıklığı oldu. Halk köylere, bağ evlerine taşındı. Köylerde her evin kapısında 3-4 araba vardı. Yaz günlerindeki gibi bütün bağ evleri dolu idi.

  Şehirde toplumu rahatlatacak yöneticilere ihtiyaç oluştu. Millet güvendiği kişilerin yuvarlak sözlerinden ziyade net açıklamalar bekledi.

  Vali, belediye başkanları başka bir il ile meşgul edildikleri ve içeriden de doğru okuma yapılamadığı için onlar yeterince bilgilendirilmediler. Ta ki 4.9 luk deprem oluncaya kadar. Belsin evleri 1999 öncesi yapılar olduğu için oldukça hasar aldı.

  Ard arda gelen 4 lük depremler işin vahametini ortaya koydu.  Kimisi parklara çadır kurdu. Kimisi kamelyayı naylon ile çevirdi. Ancak hava soğuktu. Araba da aile olarak yatıp sabah işe gitmek çalışma verimini düşürüyordu. Buna bir de depremlerin organize sanayide olması eklenince insanların beklentisi arttı. Toplumda yalan ve yanlış haberler hızla arttı. Bunun üzerine valimiz şehre gelerek bir basın toplantısı düzenleyerek insanımızı nispeten rahatlattı.

 Neler yapılmalı ki insanımızı biraz rahatlatalım. Öncelikle belediye başkanları, kaymakamlar, vali yardımcıları Belsin, Erkilet, Organize sanayi v.s. depremden etkilenen semtlere günübirlik ziyaretler yapmalılar. Onların istek ve beklentilerini dinleyip acil çözümler üretmeliler. Hantal bir yapıda değil atak bir yapıda ve çözüm odaklı olarak. Sakin olun demekle sakin olunmayacağını bilerek ve istekleri karşılayarak halkla iç içe olmalılar.

 Yaşanan artçılar sonrası ilk olarak hasar tespitine bu mahallelerden başlanmalı. Depremin merkezine 3-5 km mesafedeki okullar tatil edilmemiş sınıflarda 3-5 öğrenci öğle vakti olmuş hala bina sağlam mı diye bakmaya gelen olmayarak değil. Bir günde 4 ün üzerinde 3 artçı olan bir il de okullar kontrol edilmeden bir başka artçı olsa ve bu okulda öğrenciler enkaz altında kalsa kim hesap verecek. Muhtarlarla watsap üzerinden hızla haberleşmeliler.  

 Fuar için kurulan büyük çadırlardan birkaç tane getirip Belsin Pazar yerine kurun. Bizde yoksa Avrupadan alın. Alacağınız çadırı ertesi gün getirecek uçaklarımız ve Milli savunma bakanımız var. Hiç olmazsa sabahları kahvaltı olacak bir sıcak çorba ikram edin.

 Kayseri’deki depremler diğer illerdekilerden farklı seyir ediyor. İlim adamlarını Kayseri’ye davet edip fikir edinin. Boş kalan evlerden hırsızlık olmaması için geceleri devriyeleri artırın. Yapılaşmalarla ilgili tedbirler için tespitler yapın. Kentsel dönüşümü hızlandırın.

 Şu anda toplumun nabzı bu şekilde. Daha kalıcı çözümleri ileride düşünüp yazalım.

 Rabbim bir daha deprem yaşatmasın, arza sakinlik versin. Devletimize güç kuvvet versin.

                                                                                               Kayseri Strateji Dermeği Başkanı
                                                                                                         Av. Mustafa İlhan

2 Yorum

Bilal YILMAZ

Bilal YILMAZ

15 Mart 2023
Agzına saglık mustafa bey çok önemli konular bunlar yerinde tesbitlerde bulunmuş ve güzel tzvsiye ve yorumlar katmışınız umarım dikkate alınır

Hikmet

Hikmet

17 Mart 2023
Helal olsun bunların yapılmasını beklemek çok mu halk olarak çokmu şey bekliyoruz korku panik uykusuzluk herkes bitik durumda belsinde bilim adamları bile kayseri ile çok ilgilenmiyor erciyes dağı sönmüş bir yanardağ tehlikeli kayseri zemini yumuşak özellikle belsin karpuz lahana tarlasıymış ama kayseri kimsenin umrunda değil illa burda da büyük bir yıkım olup insanların ölmesimi lazım ilgilenilmesi için

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri