Mahmut Sami Saka

İhracata Dair Herşey

İhracata Yeni Başlayacaklar İçin Faydalı Bilgiler

İhracata yeni başlayacaklar için faydalı bilgileri sizler için derlendim.

Bu makalemde ihracata dair platform ve web siteleri üzerine kısa bilgilendirmeler yapacağım …

İhracat faaliyetlerini ülkeye hizmet yolunda önemli bir iş kolu olarak görüyorum. Üreticiyi, İthalatçı ile doğru bir kanalda, uzun soluklu şekilde bir araya getiren İhracatçı, hem işletmeciye, hem de ülkesine güzel bir hizmet vermektedir.

Bu bağlamda, özellikle genç kardeşlerimizin Dış Ticareti bilimine daha fazla ilgi duyması için elimizden geleni bugün daha fazla yapmalı ve dikkatlerini çekmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü üreten ve ihracatını yapan işletmeler artık pandemi vs gibi durumlarda daha az etkilenmekte, planlamalarını çok daha kurumsal ve uzun soluklu yapabilmekteler.

Şimdi sizlerle birçok platform ve websiteleri üzerine paylaşımlar yapacağım. Burada ki paylaşımların birçoğu ücretsiz ve kolay ulaşıma sahip.

İhracata nereden başlarım diyorsanız buyurun, makalemizi okuyun.

  • Ticaret Bakanlığı Kolay İhracat Platformu

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından devreye alınan site ihracata yeni başlayacak firmalar ve kişiler için çok ciddi verilerin yer aldığı bir platformdur. Detaylı olarak incelenmelidir.

Ticaret Müşavirliklerimiz karşı ülke pazar analizlerinde çok başarılı bir seviyedeler ve ithalatçı firmalar için detaylı listeler ve yararlı linkler paylaşmaktalar.. Doğru gtip kodu ve ürün tanımı ile Müşavirliklerimizden destek alabilirsiniz.

  •  Linkedin, Google My Business, Google Analytics vs. sosyal medya platformlar

Sosyal Medya, günümüzün en önemli satış ağı durumundadır. Özellikle pandemi sonrası gözlemlenen en önemli gelişme, sosyal medyada aktif olarak yer alan firmalar, müşterilerine en doğru şekilde ulaşanlar olmaktadır. Sosyal medya platformların arasında ise Linkedin çok ayrı bir yer almaktadır.  Firmalar / kişiler kendilerini en güzel şekilde ifade edebilir, pazar araştırması yapabilir ve doğru ithalatçıya ulaşabilir.

  • Kompass/Europages/Tradekey/Alibaba/Industry / Turkish Exporter / Trade Map/ Yapıradar gibi e-ticaret siteleri

Ücretli üyeliklerle kullanıbilecek platformlar üzerinden, anlık taleplere ulaşabilir ve sektör bazlı olarak filtreli aramalar yaparak ithalatçılara ulaşabilirsiniz.

  • GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numaraları ile analizler-Trade Map

Gtip kodu bir ürün için en önemli detaydır.  Özellikle Trade Map platformu üzerinden bir önceki yılın ithalat ve ihracat rakamlarını ülkeler bazlı ve genel olarak analiz edebilir ve bu bilgiler üzerinden çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz.

  • Potansiyel alıcıların SIC (Standard Industrial Classification) kodlarının tespit edilmesi ve potansiyel alıcıların belirlenmesi

Standart Endüstriyel Sınıflandırma, endüstrileri dört haneli bir kodla sınıflandırmak için kullanılan bir sistemdir. Bu sınıflandırma sayesinde sanayi alanında ürünlerin daha doğru ayrışmasını ve doğru ithalatçıya ulaşma kapsamında doğru çalışmalar yapabiliriniz.

  • NAICS (North American Industry Classification System) kodların tespit edilmesi ve potansiyel alıcıların belirlenmesi

NAICS, ticari kuruluşların ekonomik faaliyet türüne göre sınıflandırılmasıdır. Kanada, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde hükümet ve işyerleri tarafından kullanılır. Doğru ithalatçıya ulaşmak adına yapılacak önemli çalışmalardan biridir.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim.

Mahmut Sami SAKA

06.05.2021

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri