Mahmut Sami Saka

Aşı pasaportu nedir, nasıl kullanılacak ?

Aşı pasaportu nedir, nasıl kullanılacak ?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının üzerinden bir sene geçmesinin ardından dünya genelindeki vaka sayısının 130 milyona yaklaştığı görülüyor ve hayatını kaybedenlerin sayısı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 3 milyona yaklaşmış durumda.

 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yaklaşık 31 milyon vaka ve 546 bin ölüm sayısı ile Kovid-19’dan en çok etkilenen ülke oldu. ABD’yi takiben ikinci ve üçüncü sıralara ise yaklaşık 13 milyonluk vaka sayısı ile Brezilya ve 13 milyona yaklaşan vaka sayısıyla Hindistan yerleşmiş durumda.

2019 Aralık ayında ortaya çıkan Koronavirüs salgını sonrası dünya düzensiz bir düzene sürüklenirken , ülkeler yeni dönemde seyahatçi kabulü kapsamında birçok adım atmaya hazırlanıyor . Bunların arasında en öne çıkan konu Aşı pasaportu .

Şuanda tartışmasını yaptığımız Aşı pasaportu bildiğimiz pasaportlardan daha farklı , daha çok bir sertifika gibi .

Kişinin aşılanıp aşılanmadığını , son 6 ay içerisinde testinin pozitif olup olmadığını belirleyecek bir pasaport.

 

İlk Nerelerde Kullanılmaya Başlanacak ?

Uluslararası seyahatlerde , tiyatro – sinema gibi kapalı alan gösterilerinde , futbol karşılaşmalarında gibi vs hayatın içinde temas oluşturabilecek birçok alanda devreye alınması bekleniyor.

Aşı Pasaportu ile Birlikte Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir ?

Uluslararası Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu uygulamanın aşı tedariği konusunda daha eşitsiz bir dağılıma neden olabileceğini öne sürmektedir.

Şuana kadar aşıların sadece yüzde %0,2 si yoksul ülkelere ulaşabildi!

Elbette bu durum ayrıca toplumsal adaletsizliği de tetikleyebilir. Aşı pasaportuna sahip kişiler istediğini yapabilirken , olmayanlar bundan mahrum kalabilirler ve bu durum küresel ölçekte fırsat eşitsizliğini derinleştirebilir

Ülkelerin Seyahat Koşulları Üzerine Yapmakta Olduğu Çalışmalar Neler?

Avrupa Birliği dijital sertifa üzerine bir çalışma yapmaktadır.

Avrupa Birliği’nin, blok ülkeleri arasında seyahatin kolaylaştırılması amacıyla gerçekleştirilmesine karar verdiği Dijital Covid sertifikası ilk olarak Fransa’da denenmeye başladı. ‘TousAntiCovid’ adı verilen uygulama ile seyahat edecek kişilerin cep telefonlarındaki sonucu göstererek seyahat edebileceği belirtildi. Özellikle turizm öncelikli ekonomiler için büyük önem taşıyan Dijital Covid sertifikası’nın 21 Haziran’a kadar faaliyete geçmesinin beklendiği bildirildi.

Güney Kore,Uluslararası yolcuların aşılanmış olduğunu belgeleyecek bir telefon uygulaması üzerine çalışıyor.  Elbette bu uygulama üzerinde de bazı spekülasyonlar var , bunun kişisel bilgilerin korunması konusuna aykırı olacağı üzerine tartışmalar devam etmektedir.

Çin, yurt dışı seyahatlerinde kullanılması için dijital aşı pasaportu uygulamasını başlattı  Bir kişinin aşı olup olmadığı, koronavirüs taşıyıp taşımadığı, en son ne zaman test olduğu gibi bilgilerin kaydedildiği dijital uygulamalar, halkın daha güvenli hareket etmesini sağlayarak ekonomiyi canlandırmanın bir yolu olarak görülüyor.

Çin'in Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yapılan açılamada da dijital sertifika da denilen aşı pasaportunun aşı ve koronavirüs testi bilgilerinin yer alacağı belirtildi. Dışişleri Bakanı Wnag Yi, bu sertifika sayesinde bir kişinin koronavirüs ile ilgili sağlık durumunun iki kez teyit edilmiş olacağını ve insanlar arasındaki etkileşimin daha güvenli bir hal alacağını ifade etti. Çin'in hayata geçirdiği aşı pasaportunu hangi ülkelerin tanıyacağı ise açıklanmadı.

Türkiye’nin Durumu

Aşı pasaportu konusunda özellikle Yunanistan ve İspanya gibi turizm gelirleri yüksek ülkelerin ısrarcı olması, bu ülkelerin 2021 yılı için turizm gelirlerini kurtarmak amacını taşıdıklarını gösteriyor. Aşı pasaportuna dahil olmayan ülkelerin turizminin “resmi olarak” açılamayacak olması ve bu ülkelerin “riskli ve seyahat uyarısı yapılan” sınıfında kalacak olması konusu da ayrı bir durum olacak . Salgın nedeniyle turizm sektörü ağır darbe alan Yunanistan, aşı pasaportunu AB içerisinde destekleyerek aslında turizm payının tamamını almayı amaçlamakta.

Türkiye Sinovac firması ile anlaşarak Çin aşısı yaptırdı. Bu noktada Türkiye’nin ortak aşı pasaportunun kullanımı dışında kalmaması ve turizm payında Yunanistan ve İspanya gibi ülkelerle rekabet edebilmesi için önümüzdeki günlerde bazı adımlar atacağını beklemekteyim.

 

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederim

Mahmut Sami SAKA

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri