ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN

Yollar ve Hayat

Yollar ve Hayat

Şu hayatta yollar çok şey öğretir insanlara. Gerek uzun yol gerek se kısa mesafeli yol gitmeyenimiz yoktur. Dünyanın her yeri yollarla çevrilidir. Yollar bağlar insanları ve toplumları birbirine. Yollar kolay kılar ulaşımı ve iletişimi. Yolların hikâyeleri vardır, bizlere anlatmak istediği. Kulak vermek gerek yolların söylediklerine. Ve dersler çıkarmalıyız hayata dair.

Yola çıkmak hazırlık gerektirir. Günler öncesinden bu anlamda hummalı çaba sarf edilir. Valizler ve yolluklar hazırlanmaya çalışılır. Bu anlamda yola birkaç gün erkenden çıkılır aslında. Yola çıkma saati ise sabah erkendir. Hatta bir derviş öğrencilerine “geceden yola çıkınız çocuklar! Sabahı beklemeyin” dermiş. Sözlerine söyle devam edermiş: “çünkü sabahı beklerseniz öğleyi beklerseniz akşama ancak çıkarsınız”. Hayatta da hazırlık yapmak ve erkenden işe koyulmak,  bütün işler için geçerli bir kuraldır. Hazırlıksız yapılan işlerin akıbeti ne olur bilinmez. Hazırlıksız yapılan işlerin başarıya ulaşması oldukça zordur. Ve çalışmalara erkenden başlamak gerektir hayatta. İşleri ertelemek ve ötelemek ciddi sorunları beraberinde getirmektedir. “Hemen şimdi derhal” diyerek işleri ertelemeyerek çalışmalara başlamak gerektir. Erken çıkan yol alır, çünkü.

Yollar inişli ve çıkışlıdır. Bazen dik yokuşlar önümüze çıkar ve yoruluruz biraz. Yavaşlamak ve ağır yol almak durumunda kalınabilir. Rampalar ve yokuşlar ilelebet sürmez. Bir müddet sonra yokuşlar azalır düzlüğe çıkılır. Düzlükler de sürekli değildir. İnişler de vardır yollarda. Bayır aşağı dikkat etmez isek risklerle karşılaşmak olasıdır. Oralarda yavaşlamak ve frene dokunmak faydalı olmaktadır. Yolların iniş ve çıkışları gibi hayatın da iniş çıkışları vardır. Hayatta güzellikler olduğu gibi zahmet sıkıntılarda mevcuttur. Sıkıntılar hayatın yokuşlarıdır.  Bu dönemler zordur ve zahmetlidir. Sabretmek, sebat etmek ve mücadele etmek lazım gelir. Unutmamak gerekir ki, bu sıkıntılar er veya geç geçecek düzlüğe çıkılacaktır. Düze çıkıldığında geride bırakılan zorlukları hatırlamalı ve mevcut duruma şükretmelidir.  Nasıl ki yollarda düzlükler sonsuz değilse, hayatta da rahatlık ve konfor sürekli değildir. Bazen tepe taklak inişlerde olabilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmalı ve tedbirleri almalıdır.  Hayat çok hızlı geçiyor. Günler günleri, haftalar haftaları kovalıyor. Zaman nasıl geçiyor farkında değiliz. Bu hızlı yaşan için de gözlerimizi hedeflerimizden ayıramadığımız için birçok güzelliği görmüyoruz. Yakınlarımızı, eşimizi ve dostumuzu ihmal ediyoruz. Yavaşlamalıyız hayatta, artık savruluyoruz çünkü.

 Osman Utkan, 22.09.2021

2 Yorum

Bayram UTKAN

Bayram UTKAN

22 Eylül 2021
Eline diline kalemine sağlık osman amca

Cesim Coban

Cesim Coban

23 Eylül 2021
Sizin yolunuz ne zaman düşer sılaya? Yazılarınız yol olsun bize ulaşsın, yolunuz hiç kesilmesin....

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri