MEHMET TOPUZ

TURİZM FAALİYETİ VE GELECEĞİ

TURİZM FAALİYETİ VE GELECEĞİ

Turizm faaliyetleri üzerine konuşalım… Sonuçta coğrafyanın bütünselliği içerisinde yer alan konular arasında olması ve ekonomik faaliyetler içerisinde yeri yadsınacak bir faaliyet kolu değil elbette… Turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi hususunda dikkate alınması gereken etkenler söz konusu.

Turizm konusunda birçok konu başlığı sıralanabilir. Bunlar kısaca;

Fiziksel çevre şartları, ekonomik ve toplumsal etkileri, turizm ve eğitim, turizm ve teknolojik faaliyetler, turizm de kriz yönetimi, turizm alanlarında yapılan işletmecilik faaliyetlerinde etik kavramı, kalite ve memnuniyet, turizm de güvenlik ve turizm geleceği hususunda vizyoner bir bakış açısı yapılan işin istikrarın da önem arz eden konular…

Tabi bunların yanı sıra; ulaşım, reklam ve tanıtım faaliyetleri gibi birçok bileşken bu sürecin organizasyonunda önem arz eden konular olduğunu unutmamak gerekir.

İnsanların bir günlük süre içerisinde; eğlenmek ve dinlenmek amaçlı yapılan bütün çalışmalar, rekreasyon niteliğinde; turizm kavramının içeriğini oluşturan kavramlar bütünüdür. Ülkemiz de turizm faaliyetleri çeşitli dallara ayrılabilmektedir. Şöyleki coğrafi yeryüzü şekillerinin yanı sıra tarih ve kültür turizminin yanı sıra konferans turizm faaliyetleri de her geçen gün önemini korumakta ve artırmaktadır.

Ortalama yükseltisinin 1036 m bulduğu, doğa sporlarının geliştiği, buna bağlı görsel bir şenlik sunan coğrafi bütünlüğü ile doğaseverler için ayrı bir öneme sahiptir. Doğanın, insan ile olan bağlamında yer alan şelaleleri, doğanın kendi içinde yer alan kanyonları insanların ilgi odağı durumunda. Kıyı turizminin geliştiği kum ile güneşin, denizle olan bağı takipçilerine ve misafirlerine ayrı bir güzellik sunmaktadır.

Bunların yanı sıra daha da önemli olan kısım şurası olsa gerek…

Bir yörenin ya da bir ilin turizm faaliyetlerini geliştirmek için yapılması gerekenlerde ayrı bir öneme sahiptir elbette. Burada yapılması gereken ilk temel yapı taşı; kurumsal anlamda aslında organizasyondur. Turizm bildiğiniz üzere bacasız sanayi kategorisinde ülkelerin ya da illerin kalkınmışlık seviyesinde önemi yadsınamaz. Organizasyon faaliyetlerinin kaliteli ve disiplinli bir anlayışla, turizm faaliyetine katılacaklara her yönüyle düşünülmüş, eksiksiz bir sürecin tanıtımı ve doğa turlarının yanı sıra kültür turları ile bezenmesi ilgi ve alakayı artıracaktır.

Burada bizi karşılayacak olan kavram da misafirperverliktir. Temel odak noktası da burası olsa gerek. İşletme sahiplerinin turizm faaliyetlerine katılan kişiler için ilgisizlikten ziyade, bu kültür alanının oluşturulması artı bir puanla yörenin turizm faaliyetine yönelik adımına katkı sağlayacaktır. Bu bir adım ve en önemlisi gibi durmakta. İlki ve sonrası olma özelliğini tamamlayan faktör ise; sosyal medya faaliyetlerine bağlı olarak tanıtım çalışmalarıdır. Fakat bu faktörün ortadan kalkması sadece bir misafirperver anlayıştan uzaklaşmakla bir anlam ifade etmeyeceği de aşikârdır. Yani toplumsal alt yapının oluşturulması ve diğer ulaşım gibi faaliyetlerin sağlanması turizm faaliyetinin yukarıda saydığım amillerle birleşmesi sonucu, olumlu yönde etki ve tepki alanı oluşturacaktır.

Sonuçta; turizm faaliyetlerine katılanların, gezip görmek için gittikleri yörenin hem doğa hem kültürel faaliyetlerinde, kendilerini güvende hissetmeleri, bu süreci yönlendiren ve organize edenler tarafından düşünülmesi ve düşündürülmesi gereken olmazsa olmaz faktörlerden biridir.

Ve tanıtmaktan kasıt illa ki; tek başına sosyal medya da değil elbette, doğayı okumak ve anlatmakta bu işin tanıtım aşamasında önemlidir; diye düşünüyorum. Sağlıcakla…

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri