TÜGVA Kayseri İl Temsilciliğinden Ayasofya Resim Yarışması

TÜGVA Kayseri İl Temsilciliği Pandemi sürecinde öğrencilerin evden çıkmadan keyifli ve verimli vakit geçirebilmeleri için yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Geçtiğimiz aylarda uzun yıllar sonunda yeniden ibadete açılan Ayasofya Camii ile ilgili “Fetih’ten Dirilişe Ayasofya” konulu bir resim yarışması düzenliyor.

Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından 532-537 yılları arasında yaptırılan Ayasofya, İstanbul’un 1453 yılındaki fethine kadar kilise olarak kullanıldı. Fatih Sultan Mehmet’in 29 Mayıs 1453 yılında İstanbul’u fethetmesiyle birlikte camiye çevrildi. Hem Bizans döneminde hem de Osmanlı döneminde pek çok tamir ve tadilat geçiren Ayasofya Cami, 1500 yıla yakın bir süredir dünyanın en görkemli ve en önemli ibadethanelerinden. 24 Kasım 1934 yılında ibadethane özelliği değiştirilerek müzeye çevrilen Ayasofya Camii, 10 Temmuz 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeniden ibadete açıldı.
 
TÜGVA Kayseri İl Temsilciliği İslam Âlemi ve Türk Milleti için önemli bir sembol olan Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını ve ifade ettiği mananın genç nesillerin zihninde layıkıyla yer edinebilmesi için İstanbul’un -beki de Ayasofya’nın- fethinden yeniden ibadete açılmasına kadar geçen süreyi konu alan bir resim yarışması düzenliyor.
Sürpriz Hediyeler
Resim ve güzel sanatlar konusunda uzman akademisyen ve sanatçıların jüri olarak yer alacağı yarışma, ortaokul ve lise öğrencileri olmak üzere iki kategoride düzenlenecek. Yarışma sonucunda iki kategoride de birincilere tablet bilgisayar, ikincilere bisiklet, üçüncülere de 750 liralık hediye çeki verilecek. Ayrıca dereceye giremeyen fakat jürinin beğenisini kazan çalışmalara jüri özel ödülü takdim edilecek. Bunun dışında yarışmaya katılan her öğrenciye sürpriz bir katılım hediyesi takdim edilecek.
Yarışmanın düzenlenmesi ve yürütülmesi konusunda görev alan TÜGVA Kayseri İl Temsilcisi Murat TUNA “Biz gençlerin eğitimi sürecinde sınavlar özelinde geliştirilmiş bir takvimi uyguluyoruz. Ancak gençlerimizin kültür ve sanatla bağını güçlendirecek faaliyetleri ve dersleri göz ardı edebiliyoruz. Halbuki hepimizin kabiliyetleri ölçüsünde bir sanat dalıyla amatör de olsa ilgilenmesi gerekiyor. Bize elbette mühendisler, doktorlar, hukukçular lazım fakat kültürel donanımı yüksek doktorlar, sanatkar hukukçuların varlığı ülkemiz için elzemdir.” dedi.
Yarışmanın ortaokul ayağıyla ilgilenen Ortaokul Koordinatörü Ramazan Yılmaz  “Ortaokul yılları gençlerin karakterlerinin şekillendiği yıllar. Bu dönemde edinilen davranış biçimleri ve düşünce sistemleri ömrümüzün tamamını etkiliyor. Böyle bir dönemde öğrencilerimizin sanatsal faaliyetlerle uğraşması ve kültürel aktivitelerde görev alması daha sağlıklı bir ruh yapısının oluşmasına ileride anlayışlı, sakin ve üretken bireylerin yetişmesine sebep oluyor.” dedi.
TÜGVA Kayseri Lise Koordinatörü Muhammed Emin TAŞ “Ayasofya her şeyden öte bir semboldür. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde İstanbul’un en görkemli kilisesi olan Ayasofya’yı camiye çevirmiştir. Dolayısıyla Ayasofya bir fetih camisidir. Fethin, İstanbul’un artık İslam toprağı olduğunun, bu şehrin sahibinin kıyamete kadar Türkler olduğunun nişanesidir. Bizim genç arkadaşlarımıza bunu doğru şekilde izah etmemiz gerekiyor. Camilerin toplumsal yapımızdaki önemini maalesef en çarpıcı şekilde kriz zamanlarında görebiliyoruz. Örneğin  15 Temmuz Darbe Kalkışması gecesi mahallelerin, şehirlerin ve ülkemizin darbeci hainlere teslim olmadığını biz minarelerimizden okunan salalarla ilan ettik. Darbecilerle çarpışan yürekli milletimiz selalardan ilham ve güç aldı. İşte Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasını bu noktadan değerlendirmemiz ve bu bilinci gençlere aşılamamız gerekiyor.” dedi.
Başvurular Devam Ediyor
Fetih’ten Dirilişe Ayasofya Camii Resim Yarışması’nın başvuruları başladı. Başvurular 8 Kasım 2020 itibariyle tamamlanacak. Yarışma süreci boyunca çeşitli etkinlikler ve resim üzerine workshoplar düzenlenecek. Yarışmanın sonuçları aralık ayı içerisinde pandemi kurallarına uygun şekilde düzenlenecek ödül töreniyle ilan edilecek. Yarışmaya katılan tüm resimlerin sergileneceği ödül törenine sanat ve siyaset camiasından önemli isimlerin katılması bekleniyor.
Yarışmayla ilgili detaylı bilgiler, katılım şartları, başvuru süreci ve sonuçlar için TÜGVA Kayseri İl Temsilciliğinin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler