Ticaret Bakanlığı’ndan lokanta ve kafelere fiyat listesi zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı yiyecek-içecek hizmeti sunan iş yerlerinin tarife ve fiyat listelerine yeni düzenlemeler getirdi. 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek yönetmelik ile fiyat tarifesi görünür şekilde kapı önüne ve masalara konulacak.

KAYSERİ (1HA-ÖZEL) - Ticaret Bakanlığı yiyecek-içecek hizmeti sunan iş yerlerinin tarife ve fiyat listelerine yeni düzenlemeler getirdi. 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek yönetmelik ile fiyat tarifesi görünür şekilde kapı önüne ve masalara konulacak.

Ticaret Bakanlığınca hazırlanan ‘Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek yönetmelik ile yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelerde tüketicilerin fiyat tarifesini kolayca görebileceği şekilde masa ve kapı önüne konmasına dair karar alındı. 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yönetmeliğe dair, “Türkiye'de biz tüketici haklarını kanunla düzenlemeye iki şekilde bakıyoruz. Birincisi bilinçli tüketicileri kurmaya yönelik bir kanun ve yönetmelik çıkıyor. Bir de bütün tüketicileri korumaya yönelik bir kanun yönetmelik çıkıyor. Şimdi bu yönetmelik (işletmelerde fiyat tarifesi asılması) bilinçli tüketicileri korumaya yönelik bir yönetmelik. Burada yapılması gereken ne? Bu kurala uymayanları cezalandırmak. Bunun cezası neydi? Bin 371 lira; fiyat etiketi yönetmeliğine uymayan, fiyat tarifesini görünür yere asmayanlara bu ceza uygulanıyordu. Yeni yönetmelik 1 Ocak 2024 yılından itibaren yürürlüğe girecek. Bu tarz durumlarda bilinçli tüketiciler öncelikle tespit edip Ticaret il müdürlüklerine ya da Ticaret Bakanlığına şikayette bulunacaklar. Aksi halde bu yönetmelik de kağıtta kalır, uygulanmaz, kötü niyetli işletmeler buna devam ederler. Restoranlara, kafeteryalara gidenler genelde arkadaş grupları oluyor ve orada firmalar bunu çok iyi biliyor ki suistimal ediyorlar. Ne yapıyorlar? Fiyatları koymuyorlar, hesap ödemeye gittiğinizde karşınıza çıkan fiyatı ödemek durumunda kalıyorsunuz. İtiraz edemezsiniz ancak bu fiyatı önceden görürseniz belki almazsınız. Bu görmenin ya da masalara koymanın bir avantajı da şu olacak; eğer bunu gerçekten yapabilirsek, uygulatabilirsek fiyatta rekabet başlayacak ve bir azalma olacak. Çünkü şu an hiçbirisi yazmıyor ve fiyatlar yukarı yönde ama yazılırsa kıyaslamalar yapılacak” diye konuştu. 

Yönetmeliğin tüketici açısından yararı olduğunu söyleyen vatandaş Özlem Soysal, “Bence tüketici açısından gayet makul ve mantıklı ama esnaflar açısından nasıl olur bilemiyorum. Müşterinin ne kadar bütçe ödeyeceğini bilerek yiyip içmesi güzel. Menüyü önden getiriyorlar ne alacağınıza bakıyorsunuz orada tek tek hesap yapmıyorum tabi ki de ve sonrasında o mekana giden arkadaşlar yüklü bir fatura çıkardıklarını söylemişlikleri oldu. O yüzden en güzeli şeffaf oluşu ve ne kadar ücret ödeyeceğimi bilerek yiyip içmek daha keyifli ve zevklidir” ifadelerini kullandı. 

Fiyat tarifesinin görünür olmasının güzel bir uygulama olduğunu söyleyen vatandaş İbrahim Karaca ise, “Aslında çok güzel bir uygulama çünkü içeri girdiğiniz zaman bazen uçuk fiyatlar olan mekanlar var. Avrupa’nın genelinde tarifelerin hepsi belli, giriş kapılarının önünde büyük levhalar halinde yazıyor” dedi. 

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler