Saadet Partili Ulusoy: “Ülkemiz diplomalı işsizler ordusu haline geldi”

Ülkede diplomalı işsizlik oranının çok yüksek olduğunu ve istihdam alanı yaratılmadığı müddetçe de işsizliğin önüne geçilemeyeceğini iddia eden...

KAYSERİ (1HA-ÖZEL) – Ülkede diplomalı işsizlik oranının çok yüksek olduğunu ve istihdam alanı yaratılmadığı müddetçe de işsizliğin önüne geçilemeyeceğini iddia eden Saadet Partisi Mali İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ahmet Ulusoy,” Temmuz 2023-SGK verilerine göre Kayseri’de son 7 ayda 40 bin kişi işsiz kaldı, her  12 kişiden bir kişi işsiz olduğu anlamına geliyor. Sanayi memleketinde böyle bir rakamın oluşmasına üzücü diye düşünüyorum. Baktığımızda hem üniversite hem de üniversiteli öğrenci sayısı artıyor. Baraj puan da yok, herkes üniversiteye girebiliyor. Gençler çalışıp çabalasa dahi karşılarına kamu kurumlarında mülakat problemiyle karşı karşıya kalıyor. Ülkemiz resmen diplomalı işsizler ordusu haline geldi” dedi.

Saadet Partisi Mali İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ahmet Ulusoy, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Siyasi Gündem’ programına katılarak moderatör Duygu Sarınca’nın sorularını yanıtladı. 

‘GEÇİM SIKINTISI HAT SAFHAYA ULAŞTI’

Mevcut asgari ücretle geçimin sağlanmasının zor olduğunu ve insanların şikayetinin temelinde geçim sıkıntısı olduğunu belirten Ulusoy, “Açlığın 13 bin, yoksulluk sınırının 43 bin liraya dayandığı, kiraların 10 bin liraya dayandığı bir ortamda gerçekten emeklinin 7 bin 500 liraya, bir asgari ücretlimizin 11 bin liraya geçimini sağlaması böyle bir ortamda çok zor. Geçim sıkıntısı hat safhaya ulaşmış durumda,  İnsanların temel şikâyetleri bu yönde, bu bağlamda da ekonomi noktasında iyi bir konumda olduğumuzu düşünmüyoruz. İktidar kanadında bunların hiçbirine değinilmiyor, her şeye güllük gülistanlık gibi bakılıyor, ulusal medya da kendi ellerinde zaten, istedikleri şekilde algıyı oluşturuyorlar, gündemi hızlıca değiştirebiliyorlar. İnsanlar bir gündemi algılayamadan ikincisini yaratmış oluyorlar” diye konuştu.

‘EN TEPEDEN BAŞLAYARAK TASARRUFLAR YAPILSIN’

Mevcut hükümetin yönetimde kaldığı süre çerçevesince yapılan yatırımları eleştiren Ulusoy, “Düzeltilemeyecek bir şey yok ancak bir yerden başlamak gerekiyor, yukarıdan itibaren tasarruf tedbirlerinin başlanması gerekiyor, en başta Cumhurbaşkanlığının, hükümetin ve kamu kurumlarının harcamaları azaltılmalı. Son 15 yılda da beton dışında başka hiçbir şeye yatırım görmedik. O da geri dönüşü olmayan bir yatırım oldu. Ülkemizde tarım ve hayvancılık can çekişiyor, bitecek vaziyete gelmiş durumda ki girdi maliyetleri zaten çok yüksek, pek çok çiftçi ve hayvancımız işi bırakma noktasına geldi. Kalkınmak için en başta tarım politikamız olması gereklidir” ifadelerini kullandı.

‘ÜLKE İŞSİZLER ORDUSU HALİNE GELDİ’

Ülkede diplomalı işsizlik oranının çok yüksek olduğunu ve istihdam alanı yaratılmadığı müddetçe de işsizliğin önüne geçilemeyeceğini öne süren Ulusoy, “İstihdam olduğu sürece işsizlik muhakkak düşer, ülkemiz özellikle gençlerden oluşan diplomalı işsizler ordusu haline geldi. Baktığımızda hem üniversite hem de üniversiteli öğrenci sayısı artıyor. Baraj puan da yok, herkes üniversiteye girebiliyor. Gençler çalışıp çabalıyor, devlet kurumlarına girmeye çalıştıklarında maalesef ki karşılarına mülakat çıkıyor ve hükümet mülakatı kaldırma vaadini de gerçekleştirmiyor. Çalıştığıyla, hak ettiğiyle bir yerlere gelmek isteyen gençlerimiz mülakat sıkıntısı yaşıyor. Temmuz 2023-SGK verilerine göre Kayseri’de son 7 ayda 40 bin kişi işsiz kaldı, her 12 kişiden bir kişi işsiz olduğu anlamına geliyor. Dışarıdan gelenlerin içerideki işsiz bırakma durumları da bazı etkenlerden bir tanesi olabilir ancak sanayi memleketinde böyle bir rakamın oluşmasına üzücü diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

‘METRO, İLERİDE GÜNDEM HALİNE GELECEK’

Kayseri’nin sürekli göç alan bir şehir olduğunu ve ileride artacak nüfus bağlamında metroya ve hızlı trene ihtiyaç duyulacağına dikkat çeken Ulusoy, “Kayseri, göç alan bir şehir ve her geçen gün de nüfusu artmaya devam edecek. Bu bağlamda ihtiyaçlar hiç bitmeyecek, o talebi karşılayacak ortamların oluşturulması ve ona göre yatırımların yapılması gerekecek. Metro, şimdilik Kayseri için gündeme gelmeyebilir ama belli bir süre sonrasında söz konusu olacağını düşünüyorum. Trafik akışının artması için farklı alternatif yol ve geçişlerin de yapılması gereklidir. Trafik yoğunluğuna göre alt ve üst geçit yapımlarının belirlenmesi gerekir. Kayseri, İç Anadolu’nun başkenti niteliğindeki bir şehirdir. Hem göç hem de ticaret merkezi olması açısından talep oluyor, bu bağlamda hızlı trenin de Kayseri’ye değer katacağını düşünüyorum. Her seçim döneminde söz veriliyor, gündeme getiriliyor. Yapılacağını ümit ediyoruz” dedi.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler