Mahmut Sami Saka

Rusya – Ukrayna Savaşının Dünya Ekonomisine Etkisi

Herkese Merhaba ,

Bu haftaki yazımızda Rusya Ukrayna Savaşının Ekonomiye Etkisini ele alacağız , iyi okumalar.

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınının yaralarını sarmaya çalışan dünya ekonomisi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yeni bir belirsizlikle karşı karşıya.

IMF, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 4,4’ten 3,6’ya indirdi. Daha önce küresel ekonominin 2023’te yüzde 3,8 büyüyeceğini öngören IMF, gelecek yıla ilişkin tahminini de yüzde 3,6’ya düşürdü.

DÜNYA BANKASI 2022 YILI BÜYÜME TAHMİNİNİ 1 PUANA YAKIN DÜŞÜRDÜ

Küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentilerini güncelleyen bir diğer kuruluş Dünya Bankası oldu.

Dünya Bankası, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 3,2’ye çekti.
Büyüme tahminindeki düşüşün Rusya ve Ukrayna’nın da bir parçası olduğu Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki görünümün kötüleşmesinden kaynaklandığına işaret eden Dünya Bankası Başkanı David Malpass, savaş sonucu gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan artışların gelişmiş ve birçok gelişmekte olan ekonomiyi etkileyeceğini aktardı.

 Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ise Ukrayna’daki savaş ve gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının uyguladığı parasal sıkılaşmalar nedeniyle bu yıla ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminini düşürdü.

Savaşın Etkilediği Ana Konular;

Ulaşım:

Salgının ardından küresel ulaşım ciddi şekilde kesintiye uğramış durumda, savaşın daha fazla sorun yaratması muhtemel. Etkilenmesi muhtemel ulaşım modları, deniz taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığıdır. Demiryolu, Asya ve Avrupa arasındaki toplam yükün yalnızca küçük bir bölümünü taşırken, son ulaşım kesintilerinde hayati bir rol oynadı ve istikrarlı bir şekilde büyüyor.

 Tedarik Zinciri :

Savaş tedarik zinciri doğrudan etkiledi ve pandemi ile başlayan sorun , savaşla birlikte kilit rol oynamaya başladı .

Sofralık yağ:

Ukrayna tek başına ayçiçek yağı ihracatının neredeyse yarısını oluşturuyor. Savaşın ciddi etki oluşturduğu Ukrayna’da hasat ve işlemenin engellenmesi ile bu durum ciddi bir tedarik sorunu oluşturmaya başladı.

Hindistan’da, ciddi arz kesintileri tehdidiyle birlikte, şirketlere, günlük tüketilen yemeklik yağların fiyatlarını haftalar içinde artırmayı düşünmekten başka seçenek kalmıyor. Ülkenin önde gelen yemeklik yağ üreticilerine göre, Hindistan’ın ham yemeklik yağ talebinin yüzde 70’inden fazlası ithalat yoluyla karşılanıyor. Ayçiçek yağının payı daha da yüksektir.

 Besin kaynakları:

Ukrayna ve Rusya, dünya buğday ihracatının yüzde 30’unu, mısırın yüzde 19’unu ve gıda işlemede kullanılan ayçiçek yağının yüzde 80’ini oluşturuyor.

Doğu Ukrayna’daki çiftliklere yönelik tehdit ve Karadeniz limanlarından yapılan ihracatın kesilmesi, fiyatlar 2011’den bu yana en yüksek seviyelerdeyken ve bazı ülkelerde gıda kıtlığı yaşarken gıda arzını azaltabilir.

Mülteci Sorunu

Savaşla birlikte milyonlarca Ukraynalı yerinden olmuş durumda , bu gelecekte ciddi yeni sorunlar oluşturması beklenmektedir.

Otomobil Sektörü:

Otomobil sektörünün savaştan büyük zarar görmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki artış, devam eden yarı iletken ve diğer nadir toprak metalleri kıtlığının endüstrinin sıkıntılarını artırması muhtemel. Ayrıca Ukrayna, otomobil üreticileri için otomobil parçaları üreten birçok şirkete de ev sahipliği yapıyor.

The Wall Street Journal’da yer alan bir rapora göre, Ukrayna’da üretilen tel sistemlerini Avrupalı ​​otomobil şirketlerine tedarik eden Leoni AG, ülkedeki iki fabrikasını kapattı. Sonuç olarak, Volkswagen AG Almanya’daki fabrikalarından birini kapatmak zorunda kaldı.

Bir Volkswagen sözcüsü yayının aktardığına göre, "Ukrayna tedarik zincirimizin merkezi değil, ancak aniden bu parçanın eksik olduğunu keşfettik" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’ye etkileri

Türkiye hem Rusya ve Ukrayna ile ticari ve siyasi ilişkileri hem de NATO üyesi olarak Batı ile ilişkilerinden dolayı kilit aktör konumunda.

Türkiye gerek Rusya ve Ukrayna ile olan ticari ve siyasi ilişkileri gerekse bir NATO üyesi olarak Batı ile ilişkilerinden dolayı bölgedeki krizde kilit aktör konumunda. Bölgedeki gerginlik Türkiye’nin ekonomisini, bölgesel güvenliğini ve Batı ile ilişkilerini ciddi oranda etkiliyor. Türkiye aktif diplomasi izleyerek bir yandan Rusya’nın saldırganlığına karşı uluslararası camiayı göreve çağırırken diğer taraftan taraflarla özel ilişkilerini kullanarak çatışmaya dönüşen krizi yatıştırmaya çalışıyor. Türkiye bir yandan da Ukrayna’daki soydaş Kırım Tatar halkına el uzatıyor ve ülkede bulunan Türk vatandaşlarının çatışma bölgelerinden tahliyesi için yoğun bir çaba yürütüyor. Çatışmanın yarattığı yeni durum Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu birçok dinamiği dönüştürerek Türkiye’ye belli riskler yaratıyor ve fırsatlar sunuyor.

Çatışma durumunun Türkiye açısından en önemli etkisinin ekonomisi üzerinde görülmesi beklenmelidir. Rusya’nın saldırgan tutumu Türkiye’nin jeo-ekonomisine pozitif katkı yapabilir. Rusya’nın saldırgan tutumu önümüzdeki süreçte Avrupa ülkelerinin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi sonucunu doğuracaktır.  Güney Gaz Koridoru projesi üzerinden inşa edilen ve hali hazırda bu görevi gerçekleştiren TANAP benzeri projeler Türkiye’nin jeopolitik önemine ve ekonomik gelirlerine çok ciddi katkılar yapabilir.

Özetle ;
Rusya-Ukrayna Savaşının Ekonomik Etkileri

 

  • Savaşın Etkisiyle Enerji Fiyatları Yükseldi. Rusya, fosil yakıt üretimi konusunda küresel ölçekteki en büyük ülkelerden biri. …
  • Savaşın Turizm Sektörüne Etkileri Ağır oluyor. …
  • Savaş Gıda Krizi Endişesi Yaratıyor. …
  • Piyasaların Savaş Reaksiyonu Ağır olmakta.

Bu sürecin kış dönemi ile birlikte özellikle Avrupa’da nasıl bir etki oluşturacağı merak konusu ..

Bir ihracatçı olarak konuyu yakından takip ediyoruz.

 

İlginiz için teşekkürler,

17.08.2022

Mahmut Sami SAKA

3 Yorum

Hafize Varlı

Hafize Varlı

18 Ağustos 2022
Değerli katkıların için teşekkürler

Mehmet Kumru

Mehmet Kumru

18 Ağustos 2022
Yorumlarınız çok isabetli yazılarınızın devamını bekliyoruz…

Meltem içli

Meltem içli

18 Ağustos 2022
Doğru analizler, kesinlikle katılıyorum. Rusya Ukrayna savaşı ne olur bilinmez ama dileğimiz kısa zamanda sona ermesi Teşekkürler

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri