Rusya İlk Defa Amerikan Yapımı Patriot Sistemi İmha Etti

Savaşın ilk yılında batı ülkeleri tarafından Ukrayna’ya verilen Patriot sistemi ilk defa Rusya tarafından imha edildi. Üstelik sadece lançer değil, tüm batarya yok edildi.

2023 yılında 2 sistem Almanya ve 1 sistem ABD’den olmak üzere 3 sistem Patriot yardımı alan Ukrayna, savaşın başından beri ilk defa Patriot sistemi kaybı yaşadı. Bugün sabah saatlerinde Rus ordusu tarafından yeri tespit edilen bir Patriot sistemi Rus İskender balistik füzesi ile imha edildi. Özellikle 2 haftadır Rus ordusu neredeyse 10 hava savunma sistemi imha etmiş oldu. Ancak yaşanan bu imhanın özel yanı ise, tam bir sistem Patriot’ın imha edilmesi oldu. Rusya bu saldırı ile 2 fırlatıcı, 1 radar ve 1 füze taşıyıcı/doldurucu imha etmeyi başardı. Bu ta tam bir sistem Patriot’a tekabül ediyor. Bu sayede Rusya 2 milyar dolarlık bir sistemi tek seferde yok etmiş oldu.

 

 

Patriot hava savunma sistemi

 

Patriot hava savunma sistemi, 1970’lerin başlarında geliştirilmeye başlanıp, 1981 yılında ilk defa Amerikan ordusunda hizmete alınmaya başlanmıştır. Bir Patriot bataryası her biri 4’er füze taşıyan 2 fırlatıcı, bir komuta kontrol ünitesi, bir radar ünitesi ve bir füze doldurucu/taşıyıcı ünitesinden oluşur. Her bir batarya atışa hazır 8 tane PAC-3 füzesine sahiptir. Bir bataryanın maliyeti ise ABD ordusu için 1 milyar dolar, ihraç versiyonu için ise 2,5 milyar dolardır. Radarı son güncellemeler ile 150 km karelik bir alanı tarayabilmektedir. Patriot sisteminin kullandığı PAC-3 füzeleri 36km’lik bir irtifaya ve 120km’lik bir menzile ulaşabilmektedir. Şu anda aralarında Yunanistan ve İsrail’in de bulunduğu 10’dan fazla ülkenin envanterinde bulunmaktadır.

KAYNAK MUHABİR.COM

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler