ÖZEL HABER / Keşfedilmeyi Bekleyen Yüksek Enerji Kaynağı

Keşfedilmeyi Bekleyen Yüksek Enerji Kaynağı: Denizüstü (Offshore) Rüzgar Enerji Santralleri...

Dünya genelinde, endüstriyelleşmede ve nüfus da yaşanan artışlardan dolayı enerji ihtiyacı da ciddi oranda artış göstermektedir. Her yıl enerji ihtiyacı bir önce ki yıla göre  %5 oranından artarken, enerji ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı fosil kaynak rezervlerinde de azalmalar görülmektedir. Çevre kirliği, karbon salınımı gibi bir çok olumsuz etkiye sebep olan fosil kaynaklı rezervlerin kaynaklarının azalması ile de gelecek nesillere sorun oluşturma ihtimali hayli yüksektir. Bu yüzden dünya genelinde neredeyse her ülke de yenilenebilir enerjiye olan ihtiyaç benimsenmiş ve bu alanda ciddi yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.

Deniz üstü rüzgar enerji sistemleri, kara üstü rüzgar santrallerine göre rüzgar potansiyeli daha yüksek ve daha stabil bir akışa sahip olan enerji yatırım türleridir. Türkiye’nin 2023 enerji hedefleri kapsamında, 3 tarafı denizlerle çevrili olan ve şuana kadar herhangi bir deniz üstü rüzgar enerji sistemine sahip olmayan ülkemizde bu enerji sektöründen en kısa sürede faydalanılması gerekmektedir.

Erciyes Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölümü Yenilenebilir Enerji Anabilim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ’in danışmanlığını yürüttüğü ve aynı Anabilim Dalında yüksek lisans öğrencisi Fatih KARİPOĞLU’nun tez çalışmaları kapsamında, Türkiye’nin sahip olduğu yüksek deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli ortaya konuldu. Çalışmalar neticesinde, ülkemiz sınırları içerisinde deniz üstü rüzgar enerji santralleri kurulumu için en uygun bölgeler belirlenerek teknik, çevresel ve sosyo-ekonomik analizleri ortaya koyan kapsamlı bir tez çalışması hazırlandı. Ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığının azaltılması gayesi ve yeni üretim sistemlerine ihtiyaç duymasından yola çıkılan tez çalışmaları kapsamında, elde edilen sonuçlar birçok uluslararası konferanslarda sunulmuş ve akademik çalışmalara dönüştürülmüştür.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu ve bir çok özel yatırımcıya ışık tutması planlanan akademik çalışmalar neticesinde, tez danışmanı Prof. Dr. Mustafa Serdar GENÇ “Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu kapsamlı çalışmalar ile ülkemizin teknik, çevresel ve sosyo-ekonomik alanlarda en uygun deniz üstü rüzgar santralleri bölgeleri tespit edilerek yenilikçi bir çalışma literatüre kazandırıldı” ifadelerini kullandı. Sözlerine Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa ÇALIŞ’a teşekkürlerini belirterek devam eden Prof. Dr. GENÇ, Erciyes Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı olarak devam eden birçok çalışmadan da en kısa sürede güzel neticeler alınacağını bildirerek sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler