Mustafa Küçüktepe

KUTLU VAKİTLER -V- Hac Ve Kurban Vakti

KUTLU VAKİTLER V

Hac Ve Kurban Vakti

                                                                                          www.mustafakucuktepe.com

Kutlu vakitler güzel, verimli, bereketli, mevsimlerdir. Yine bir kutlu vakit kapımızı çalmaktadır.  Hac mevsimi ve kurban vakti gelmiş, inananları heyecan sarmıştır. Ne güzel mevsimlerdir bunlar. Kutlu beldelere gitmek için yıllarca bekleyen inananlar şimdi bu topraklara giderek en önemli vazifelerinden biri olan hac görevlerini ifa edecekler. Allah’ın beytini ziyaret edecek, Kur’an’ın indirildiği mekânları görecekler,  peygamber ve sahabelerinin mezarlarını ziyaret edecekler. Arafat dağına çıkacak vakfe yapıp dua edecekler, içindeki/dışındaki şeytanları taşlayıp hayatlarından kovacaklar. Kâbe’yi tavaf edip kurban kesip hacı olacaklar.

Hac ibadeti, inananların yılda bir kez bir araya geldiği tanıştığı konuştuğu kongredir. Dili, rengi, imkânları farklı olan her biri farklı ülkelerden gelen inananlar, tanışır kaynaşır ve diğer Müslümanların ülkeleri hakkında bilgi edinir, dertlerine ortak çözümler ararlar. Birlik beraberliğin ve kardeşliğin hazzını tadarlar.

Hac, bir mahşer provasıdır. Ahiret günü hiçbir maddi güç ve kuvvetin olmadığı hissini önceden yaşarlar. Herkesin Allah katında eşit olduğunu, üstünlüğün ölçüsünün Allah’a yakınlık olduğunun şuuruna varır.  Hiçbir maddi varlığın/imkânın yanında olmadığı, üzerinde iki parça bezle yapılan bu ibadet ahireti hatırlamadır.

Hac, İbrahim’ eşi Hacer’i ve İsmail’i hatırlamadır. Zemzem içip onları hatırlamamak, onları anmamak olur mu?

Hac kendisine verilen nimetleri hatırlayıp şükretmektir.Allah’ın (c.c.) rızasını kazanma, vermiş olduğu tüm nimetlere; sağlık, zenginlik, yolculuk kudreti vb. nimetlerinden dolayı şükretmek ve Allah’a (c.c.) yakınlaşmak için yapılan bir ibadettir.

Bu kutsal görevi yerine getirmek kadar onu korumak, o emanetin taşıyıcısı olmak da önemlidir. Hacca gidip bu ibadeti hakkıyla yerine getirenlerin anadan doğdukları gibi gün gibi günahsız olacakları vurgulanmıştır. “Kim Allah için hacceder de (Allah'ın rızâsına uymayan) kötü söz ve davranışlardan ve Allah'a karşı gelmekten sakınır­sa, (kul hakkı hariç) annesinin onu doğurduğu günkü gibi (gü­nahlarından arınmış olarak hacdandöner.”[ (Buhârî, Hac, 4. II, 1141. Nesâî, Menâsikü'l-Hac, 4. V, 114. Müslim, Hac, 438. I, 983. İbn Mâce, Menasik, 1. II, 9) Hac ibadetini yaptıktan sonra bu sıfatı koruyup  günahlardan, kötülüklerden, haksızlıklardan uzaklaşmak, ölçü tartıda hile yapmamak, yalan söylememek, insanları çekiştirmemek, adaletsizlik yapmamak gibi bir çok hata/kusur/günahtan uzak durulmalıdır ki bu ibadetin anlamı yerine getirilmiş olsun.

Yine kurban kesmek inanan bir insan için en önemli ibadetlerden birisidir. "Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin."(Hac, 22/28).

"Her ümmet için, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık."(Hac, 22/34). 

"Şüphesiz biz sana Kevser'i verdik. O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir."(Kevser suresi)

Kurban Hz. İbrahim’i hatırlamak, Hz İsmail gibi teslim olmaktır. Kurban Hz. Adem’i, onun iki oğlu Habil ve Kabil’i hatırlamaktır.

Kurban samimiyettir. Kurban Hakka yaklaşmak yakınlaşmak demektir. Kurban paylaşmaktır. İyiliği güzelliği, zenginliği diğer kardeşlerle paylaşmaktır. “Kardeşliğin kadar inanırsın” demiş alim bir zat. Kardeşliği belli eden en önemli ibadetlerden biridir Kurban. Kardeşliğimizi pekiştirelim iyilikleri çoğaltalım.

Kurban şükretmektir. Allah’ın verdiği imkânlara, zenginliğe, sağlık ve afiyete teşekkür etmektir. Kesilen kurbanın eti ne de kanları Allah ulaşmaz. Allah’ın bizlerden beklediği içtenliktir, kulluk şuuruyla kurbanı yaratıcıya sunmaktır. “Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Bunu yaparken de malını Allah için telef etmesi değil en yakınlarından başlayarak insanlara yararlı olacak tarzda gerçekleştirmesi istenmiştir. Kur’an’da kurbanın kan ve etinin değil kesenlerin dinî duyarlılıklarının (takvâ) Allah’a ulaşacağının belirtilmesi (el-Hac 22/37) buna işaret eder.” ( https://islamansiklopedisi.org.tr/kurban)

Bu kutlu zamanları, bu kutlu mevsimleri dolu dolu, bereketli geçirelim. Kardeşliğimizi tazeleyelim, yenileyelim, güçlendirelim. Şükrümüzü yalnızca Allah’a sunalım: gösterişsiz, samimi, ihlaslı bir biçimde yapalım ibadetlerimizi. Birlik beraberliğimizi kuvvetlendirelim. Düşmanlara karşı iman ve ibadetlerimizi bilinçli bir şekilde yerine getirelim. Hacla tüm dünyaya birlik  mesajları verirken  Kurbanla yardımlaşmanın, kardeşliğin sınırsız gücünü ortaya koyalım.

Not: Teşrik tekbirlerini unutmayalım!

4 Yorum

Figen

Figen

13 Temmuz 2022
Kurban bayramını tebrik ederim.

İbrahim Soysalı

İbrahim Soysalı

13 Temmuz 2022
Güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık

Fadime

Fadime

13 Temmuz 2022
Rabbim herkese mebrur bir hac ve birlik beraberlik içerisinde kurban bayramları nasip etsin.

Gamze  Aslıtürk

Gamze Aslıtürk

13 Temmuz 2022
elinize sağlık... nice güzel kurban bayramlarına...

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri