Kültepe kazıları 75. Yılında; eserler ise müzeye kazandırılacak

Kültepe Kaniş-Karum bölgesinde gerçekleştirilen kazılar 75. Yılında da devam ediyor. Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, çalışmalar hakkında bilgiler vererek..

KAYSERİ (1HA) – Kültepe Kaniş-Karum bölgesinde gerçekleştirilen kazılar 75. Yılında da devam ediyor. Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, çalışmalar hakkında bilgiler vererek, “Kültepe kazılarının Türk ekibi tarafından resmi olarak başlangıcının 75. Yılındayız. Cumhuriyet’in de 100. Yılına denk gelmek de övünülür bir şeydir. Daha ne yaşayabilir bir insan, gurur verici. Kazıları şöyle yorumlarız; tabi ki tarihi eser bulunur ama tarihe yaptığı katkılar nedir? Önemli olan budur. Kültepe kazıları bu yönde diğer kazılardan bir adım öndedir. Yarış yapmıyoruz, dikkat çeken anlamındadır. Güzel eserleri görme fırsatı bulduk ve müzelerde sergilenecek” dedi. 

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy KayseRadar ve Radyoradar ortak yayınında Salih Zeki Çetin’in sunumuyla Dün, Bugün, Yarın programında Kayseri'nin ismi ve yerleşim hikayesini anlatıyor. Kültepe’de gerçekleştirilen kazılar hakkında bilgi veren Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, kazının Türk ekibi tarafından resmi olarak 75. Yılında olunduğunu ifade ederek eserlerin de müzeye kazandırılacağını belirtti. Prof. Dr. Kulakoğlu, “Kültepe kazılarının Türk ekibi tarafından resmi olarak başlangıcının 75. Yılındayız. Cumhuriyet’in de 100. Yılına denk gelmek de övünülür bir şeydir. Daha ne yaşayabilir bir insan, gurur verici. Bu çalışmaları yaparken Kültür Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Kayseri Valiliği ve belediyemizin izni ve katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Bunlar devlet kurumu ve özel bir şey yapmıyoruz. Tüm kurumlar gururla yapıyor. 75. Yıl sembolik bir durumdur bizim için, Cumhuriyetimizin 100. Yılının gölgesinde sembolik bir çalışmadır. Kazıları şöyle yorumlarız; tabi ki tarihi eser bulunur ama tarihe yaptığı katkılar nedir? Önemli olan budur. Kültepe kazıları bu yönde diğer kazılardan bir adım öndedir. Yarış yapmıyoruz, dikkat çeken anlamındadır. Güzel eserleri görme fırsatı bulduk ve müzelerde sergilenecek. Bakanlığımızın izniyle Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 tane proje gerçekleştiriliyor. Bir kısmı tamamlandı, bir kısmı devam edecek. Kültepe’yi arkeolog olarak çok farklı yerde görüyoruz ancak dışarıdan gören vatandaş için pek bir şey yok. Yani, Örenyeri’nin gezmeye gelen insanların ilk beklediği şey tapınaklar, tiyatrolar, sütunlar, heykeller; algı budur. Doğal olarak dışarıdan gelen birinin beklentisi budur. Kültepe, dünyada yaşıtları arasında en iyi korunan yerlerden bir tanesidir. Kültepe’ye geldiklerinde saray dediğinizde insanlar neresi saray diye bakıyor, haklılar da. Bunu çok iyi tolere etmemiz, geliştirmemiz ve sunmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘UNESO LİSTESİNDE OLMASINA RAĞMEN KORAMAZ VADİSİ İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR HARİTA YOKTU, BUNU YAPTIK’

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy ise Koramaz Vadisi ile ilgili, “2 yıldır çevreyle, Kültepe ve Koramaz ile ilgili çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Koramaz’ın haritası olmak üzere Koramaz Vadisi ile ilgili herhangi bir görsel, harita bulunmuyordu elimizde UNESCO listesi olmasına rağmen ve biz öncelikle bunu yaptık. Teknik geziler yapıyoruz, AB projeleri var. 2 yıl içerisinde çok şey yaptık ancak 2023 yılında hızlandık. Yakın zamanda dernek adına ne yapalım dedik ve Cumhuriyet’in 100. Yılına hediye edelim diyerek; çalışmalar yaptık” dedi. 

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler