Kayseri'de ağır hasarlı yapı sayısı bin 96'ya çıktı

Kahramanmaraş ve Kayseri merkezli depremler sonrası Kayseri'de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kent genelinde ağır hasarlı yapı sayısı bin 96'ya yükseldi.

 Kahramanmaraş ve Kayseri merkezli depremler sonrası Kayseri'de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Kent genelinde ağır hasarlı yapı sayısı bin 96'ya yükseldi. 
 
Kayseri Valiliği, kentte devam eden hasar çalışmaları hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizin etkilendiği deprem sonrasında, bütün ülkemizde olduğu gibi ilimizde de bölgeye yapılan yardımlar ve bölgeden ilimize intikal eden depremzede vatandaşlarımızla ilgili çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı. 
 
Afet Bölgesine Ayni Yardım Desteği
 
Depremin ilk günü oluşturulan Ayni Bağış Deposunda toplanan yardımlardan deprem bölgesinde bulunan 10 vilayete çadır, battaniye, su, gıda, kıyafet, temizlik ve hijyen ürünleri, yakacak, elektrikli Isıtıcı vb. temel acil ihtiyaçları karşılayacak ürünlerden oluşan 18 tır gönderildi. Depremin ilk gününden bugüne kadar Kayseri Lojistik Deposundan deprem bölgesinde yer alan illere toplam 745 tır yardım malzemesi sevk edildi. 
 
06 Şubat  Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat  tarihindeki Hatay merkezli depremlerde zarar gören afet kapsamındaki illere lojistik destek sağlamak amacıyla Valilik koordinasyonunda, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fuar Alanında oluşturulan Kayseri Lojistik Deposuna kKayseri'den, diğer illerden ve dış ülkelerden gelen ayni yardımlar tasnif edilip afet kapsamındaki illere AFAD koordinesinde sevkiyat yapılmaya devam edilmektedir.
 
Hasar Tespiti Çalışmaları
 
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce, 22 Mart itibariyle; yapılan toplam 14.989 başvurudan 14.131 adet yapının hasar tespit çalışması yapılmış olup, 8.895 hasarsız, 4.089 az hasarlı, 51 orta hasarlı ve 1.096 ağır hasarlı yapı tespit edilmiştir. Yapılan başvuruların yüzde 94’ünün hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup hasar tespit çalışmaları devam etmektedir.
 
Ayrıca Kayseri’de 981’i resmi, 71’i özel okul binası olmak üzere toplam 1.052 okul bulunmaktadır. Bu okullardan tamamının hasar tespiti çalışması yapılmış olup hasar tespit çalışması yapılan okulların oranı yüzde 100’dür. Okullar ile kamu yapılarında yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında:İlimiz genelinde 17 ağır (3’ü deprem öncesi), 4 orta olmak üzere toplam 21 adet ağır ve orta hasarlı okul; 6 cami, 27 cami minaresi ve 3 cami lojmanı olmak üzere toplam 35 ağır hasarlı dini yapı ve eklentileri; 12 ağır ve 3 orta olmak üzere toplam 15 adet orta ve ağır hasarlı kamu binası mevcuttur. Bu yapılardan 2 cami, 21 cami minaresi, 1 cami lojmanı ile acil yıkım kararımız bulunan 2 adet okul binası ilgili belediyeler tarafından yıktırıldı. 
 
Ağır hasarlı kamu yapıları arasında Yeşilhisar Belediye Başkanlığı Hizmet Binası, Sarız Belediye Başkanlığı Hizmet Binası bulunmakta olup Develi Belediye Başkanlığı Hizmet Binası ile İncesu Belediyesi Kültür Evi ise orta hasarlı kamu binalarındandır. Orta ve ağır hasarlı diğer kamu binaları ise kullanılmayan yapılar ile eklenti niteliğindeki garaj ve depolardan oluşmaktadır. Orta ve ağır hasarlı yapıların idarelerine bilgi verilmiş olup yapıların boşaltılması süreci devam etmektedir.
 
Kayseri’nin  Kocasinan İlçesinde 4 (biri acil yıkım kararımız üzerine yıktırıldı); Melikgazi ilçesinde 2 olmak üzere toplam 6 adet ağır hasarlı konut tespit edilmiştir. Bu konutlardan; 14 katlı bir adet bina (acil yıkım kararı üzerine yıktırıldı),12 katlı bir adet bina, 6 katlı bir adet bina ve 5 katlı bir adet bina Kocasinan ilçesinde  iki adet 5 katlı ağır hasarlı bina ise Melikgazi'de bulunuyor.  Gerekli güvenlik önlemleri alınarak söz konusu konutlar tahliye edildi. 
 
Bugüne kadar tespit edilen ağır hasarlı yapıların ilgili mevzuat çerçevesinde işlemlerinin takibi ve sonuçlandırılması için belediyelerine yazılı bildirimde bulunuldu.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler