Erdoğan ve AK Parti'nin oy oranı kaç?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, son dönemde AK Parti'nin anketlerde yüzde 30'un altına düştüğünü gösteren anket şirketlerine tepki gösterdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, AHaber televizyonunun canlı yayınında gündemi değerlendirdi soruları yanıtladı.

"DELİ SAÇMASI İDDİALAR"

24 Haziran seçimlerinde de bu tür anket manipülasyonlarının yaşandığına dikkat çeken Şen, "Bugün manipülasyon yapan arkadaşlar, son Cuhmurbaşkanlığı seçimlerinin 1. turda bitmeyeceğini, Erdoğan'ın yüzde 50'nin üzerine çıkamayacağını dolayısıyla seçimin 2. tura kalacağını hatta bazılar ise kaybedeceğini söylüyordu. Aynı çevreler çıktılar. 'AK Parti yüzde 30'un altına düştü' gibi deli saçması açıklamalar yapıyorlar. Bilimsel veri anlamında hata yapılabilir ama ahlaki olarak hata yapılmamalı. Maalesef görüyoruz ki bazı çevreler yapıyor. Biz son verileri ölçtük analiz üzerine analiz yaptık ve AK Parti'nin son oy oranı yüzde 40." ifadelerini kullandı.

Gençleri AK Parti'yi terk ettiği manipülasyonuna tepki gösteren Şen, "AK Parti'nin gençlerden (18-24) almış aldığı oy oranı, kendisini takip eden diğer partinin 10 puan üzerinde, 25-34 yaş aralığında ise 15 puan üzerindedir. AK Parti baştan beri gençlerin birinci partisidir. Kararsızlar içinde manipülasyon yapılıyor. Kararsızların oy oranı yüzde 10-12'dir." dedi.

 

"BAŞKAN ERDOĞAN EN YAKIN RAKİBİNE 3-4 KAT FARK ATIYOR"

Mustafa Şen, vatandaşlara isim vermeden 'Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa kime oy verirsiniz' sorusu sorulduğunda yüzde 45 oranında Sayın Erdoğan'ın ismi ön plana çıktığını söyledi.

Şen, "Tam açık uçlu olarak soruyu sorduğumuzda oy oranı yüzde 38 çıkıyor ama o listenin altnda 50 isim var ve Erdoğan en yakın takipçisine 3-4 kat fark atıyor. Kapanmaz bir fark. İsim seçenekli sorulduğunda ise Sayın Erdoğan yüzde 50'nin altına düşmüyor, hatta bazı isimler var onlarla denk geldiğinde ise oy oranı yüzde 60'ları görüyor. Bugünden bakıldığında hiçbir şekilde seçim ikinci tura kalmıyor." dedi.

Seçim sonuçlarının nüfus üzerinden değil geçerli oylar üzerinden hesaplandığını hatırlatan Şen, anketlerde manipülasyon yapanlara "böyle algı operasyonları yapmayın, bunları kimse yemez" dedi.

KARARSIZLAR ŞU AZ YÜZDE 10-12 CİVARINDA

Nereden biliyoruz? Sandığa katılma oranı 90'larda, geçerli oy oranlarınım yüzde 85'lerde, 87'lerde bazen 92 çıktığı da oldu. Şimdi politize bir toplumda kararsız çok olmaz. Diyorlar ki yine ikinci cümleleri 'Efendi Türk toplumu, seçmen kutuplaştı' diyorlar. Ama kutuplaşma ile kararsızlık ters orantılıdır. Politizasyon ile karasızlık ters orantılıdır. Politize olmuş, kutuplaşmış bir toplumda kararsızlar düşük olur. 'Oy vermeyeceğim, kararsızım, siyasi fikrimi burada belirtmek istemiyorum' diyenlerle birlikte toplamda şu an yüzde 10-12 civarında bu kesim."

'CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, MİLLETİN KABULÜNÜ GÖRMÜŞ LİDER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletin kabulünü görmüş, karizmatik bir lider olduğunu söyleyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen, şöyle devam etti:

"Yaptığımız çalışmalarda, 'ülkenin ve sizin sorunlarınız ne, bize ayrı ayrı söyler misiniz?' diyoruz. Bireysel ve toplumsal olarak gördükleri sorunları, bu ülkede en iyi kimin çözeceğini soruyoruz. Cevap Tayyip Erdoğan çıkıyor, CHP'li de böyle söylüyor, MHP'lisi de İYİ Partili de HDP'li de. Partilere göre bu ağırlıklar tabii ki değişiyor MHP, Büyük Birlik Partisi ve AK Parti'nin seçmenin de bu oranlar çok daha yüksek ama diğer partilerden de öyle söylüyor. Peki diyorsunuz 'muhalefet çözebilir mi?' arada korkunç bir fark var. Kendine partilerine, kendi liderlerine dair verdikleri cevaplar aslında onlar."

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler