Bölgede Barışı Kalıcı Hale Getirmeye Çalışıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdiler. İkili, bölgeye dair önemli açıklamalarda bulundu.

“Bölgede barışı kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz.”

 

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyareti için İstanbul’a gelmişti. Ziyaret kapsamında ikili ilişkilerimiz ele alındı. Suriye, Irak, Körfez ve Güney Kafkasya dâhil bölgesel konular üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı ile Dolmabahçe ofisinde yaptığı görüşmeden sonra “Pandemi sebebiyle toplantılarımızı nasıl gerçekleştireceğimizi konuştuk. İkili düzeyde ziyaretlerimiz olacak.  Astana formatında üçlü zirve Tahran'da olacak, hazırlıkları bugün başlatmış olduk”  açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu kaçırılan 15 Türk denizciye de değinerek  “Dün memnuniyet verici bir haber aldık. Mürettebat ve kaptan, şirket yetkilileriyle temasa geçtiler. 15 kardeşimizin tamamının sağlık durumunun iyi olduğunu öğrendik. Güzel haberleri inşallah alacağız” müjdesini verdi. Basın toplantısındaki açıklamaların ardından iki mevkidaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantı Türkiye, İran ve Azerbaycan ülkelerini bir hayli yakından ilgilendiriyor.

 Cevad Zarif’ le bölgesel konuları ve bu konulardaki iş birliğimiz konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’deki genel durum, Irak, Körfez ve Güney Kafkasya’daki gelişmeleri birlikte ele aldık. Güney Kafkasya'da bir ateşkes var ve hepimiz bunun kalıcı olmasını istiyoruz, sadece istemek yetmez. Zarif buraya gelmeden önce Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ı ziyaret etti. Bunları da ele aldık. Güney Kafkasya'daki ateşkes herkesin yararınadır ama en çok, Ermenistan ve Ermenistan halkı faydalanacaktır. İran, ABD ve Avrupa üçlüsüyle imzalanan nükleer anlaşmaya başından beri katkı sağladık. Maalesef Trump yönetimi bu anlaşmadan geri çekildi, umarım Biden yönetimiyle geri dönerler. Kardeş İran'a yönelik ambargolar kalkmış olur. Türkiye olarak Cevad Zarif' e ve İran'a desteğimiz tamdır” ifadelerini kullandı.

Yapılan görüşmede Erdoğan'ı yakın zamanda İran'a beklediğini belirten Cevad Zarif “İran ve Türkiye zor günlerde birbirlerinin yanlarında olmuşlardır. Biz zor günlerde arkadaş olmanın kıymetini iyi biliyoruz. Umarım ABD'de terör devleti gittikten sonra İran, Türkiye halkını ve bölge halkını daha güzel günler bekliyor olacaktır. Ambargolar ve korona virüs nedeniyle ticari ilişkilerimizin azaldığını görüyoruz. Bu ticari ilişkileri ileriye götüreceğimize inanıyoruz. Bugün diğer ülkeleri ziyaret ettikten sonra burada olmaktan çok mutluyum. Azerbaycan, Rusya, Ermenistan ve Gürcistan ziyaretinde konuştuklarımızı da aktardım, dilerim ki iş birliği için bu ortamı sağlamış oluruz. Bizim yeni iş birliği yapma fırsatlarımız var. Sadece Suriye üzerinde değil Kafkasya üzerinde de. Aynı zamanda bugün Afgan kardeşlerimizin talebiyle Afganistan-İran-Türkiye iş birliği toplantıları için konuştuk. İran ve Türkiye arasında iş birliği fırsatları geniştir” açıklamalarında bulundu. Türkiye-İran-ABD ilişkileriyle alakalı olarak, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını en sert şekilde kınadığını ifade eden Zarif, “Nükleer silaha inanç ve stratejik olarak karşıyız, onu kesinlikle güven aracı olarak görmüyoruz” dedi.

 

Kaynak : İstanbul (İHA) , T.C. Dışişleri

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler