35 kişi hayatını kaybetmişti

HDP'nin çağrısı üzerine başlayan olaylarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde ortalık savaş alanına dönmüştü.

HDP'nin çağrısı üzerine başlayan olaylarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde ortalık savaş alanına dönmüştü. Olaylarda uzun namlulu silah, molotofkokteyli, havai fişek, taş ve sopalarla kamu binalarına ve araçlarına, vatandaşların evlerine, iş yerlerine ve birçok araca zarar verilmişti. 2 polisin şehit edildiği olaylarda Diyarbakır'da Kurban Bayramı dolayısıyla fakirlere kurban eti dağıtan Yasin Börü ve 3 arkadaşının da aralarında bulunduğu 35 kişi hayatını kaybetmiş, 435'i sivil, 326'sı güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 761 kişi yaralanmıştı. Terör örgütü yandaşlarının saldırılarında birçok ev ve iş yeri ile okul, Kur'an kursu, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuştu.

Eğitim yuvaları hedef alındı

Terör örgütü yandaşlarının sokaklarda başlattığı eylemlerde eğitim yuvaları olan okullar hedef alınmıştı. Teröristler tarafından Mardin'de 36, Diyarbakır'da 34, Şırnak'ta 13, Tunceli'de 2, Mersin'de 3, Batman'da 4, Şanlıurfa'da 19, Bitlis'te 8, Bursa'da 2, Muş'ta 6, İstanbul'da 11, Bingöl'de 2, Hakkari'de 28, Siirt'te 13, Van'da 18, Gaziantep ve Adıyaman'da birer okul olmak üzere toplam 201 okulda terör örgütü yandaşlarının saldırıları nedeniyle hasar meydana gelmişti.

Diyarbakır sokaklarını savaş alanına çeviren teröristler Sur ilçesinde bulunan Ziya Gökalp Müzesini ateşe verdi. PKK'lı teröristlerce yakılan ve kullanılamaz hale getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokolle restore edilirken, tahribata uğrayan okullar ve kamu binaları, devletin sağladığı imkanlarla onarılarak kısa sürede eğitim-öğretime açıldı. TÜRSAB tarafından 1 milyon 814 bin lira bütçe ile 2016 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanan Ziya Gökalp müze binası tamamlandıktan sonra bakanlığa teslim edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşhir ve tanzim için 1 milyon 490 bin lira harcanan müze, yürütülen çalışmalarla yeniden ziyaretçilere açıldı.

Diyarbakır

6-7 Ekim olaylarında savaş alanına dönen Diyarbakır'da teröristler tarafından yapılan saldırılarda Yasin Börü ve arkadaşlarının da aralarında bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 65 vatandaş ile 14 güvenlik görevlisi yaralandı. Olaylarda 144 özel bina ve iş yeri, 16 kamu binası, 6 av bayisi, 17 özel ve kamu bankası, 4 okul, bir müze, 88 özel araç, 40 kamu aracı, bir parti binası ve 36 kent güvenliği kamerası zarar gördü. Valilik tarafından kent genelinde olaylarda zarar gören 73 esnafa ödeme yapılarak destek verildi.

Diyarbakır'da 2014 yılında terör örgütü mensupları tarafından Kobani bahanesiyle yakılan Ziya Gökalp müzesi restore edilerek vatandaşların ziyaretine açılırken, Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, “Biz geçmişte yapılan yanlışlıklar, kötü eylemler veya yapılan bütün sıkıntılardan dolayı çok kötü günler geçirdik. Fakat normalleşme oldu, biz artık Diyarbakır'ın bunlarla anılmasını da istemiyoruz” dedi.

Diyarbakır'da 2014 yılından 6-8 Ekim olaylarından gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde PKK'lı teröristlerce yakılan ve kullanılamaz hale getirilen Ziya Gökalp Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokolle restore edildi. Aradan geçen 7 yıl acılar halen tazeliğini korurken, olaylar sırasından zarar gören Sur ilçesinde bulunan Ziya Gökalp Müzesi restorasyonu tamamladıktan vatandaşların ziyaretine açıldı.

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler