3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri Başladı

İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ‘03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası” dolayısıyla organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek, organ bağışına teşvik etmek ve organ nakli hususunda bilgilendirme yapmak amacıyla ilimizde hizmet veren bir alışveriş merkezine organ bağışı stanttı kuruldu.
 
Stanttın açılışına, İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, Sağlık Hizmetleri Başkanımız Doç. Dr. Serhat Koyuncu, Kayseri Şehir Hastanesi Orhan Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mert Ali Karadağ, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Tutkun Talih, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Hayri Sipahioğlu ve ilimizde hizmet veren kamu-özel organ nakil merkezlerinin sorumluları katılım sağladılar.
 
Stant açılışında konuşan İl Sağlık Müdürümüz Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “Organ Nakli Haftası vasıtasıyla, toplumun dikkatini organ bağışının önemine çekmek istiyoruz. Erciyes Üniversitemiz şu an itibariyle böbrek nakillerini gerçekleştirebilmekte. Bildiğim kadarıyla karaciğer için de onay aşamasındalar. Şehir Hastanemizde de böbrek nakli için sertifikamızı yaklaşık 1 buçuk yıl önce aldık ama pandemi nedeni ile yoğunluğumuz var. Bu yoğunluktan dolayı şu ana kadar henüz nakil gerçekleştirme fırsatımız olmadı. Ancak önümüzdeki süreçte hem böbrek hem karaciğer nakli planlamasını yapmış bulunmaktayız. Biz her ne kadar cerrahi anlamda sistemimizi düzenlemiş olsak da bu işin elbette bir vericisi olması gerekiyor. Sadece kadavra değil canlı vericilerde lazım. Canlı vericiden organ naklinin yapılabilmesi içinde ön hazırlıkları hızlı şekilde tamamlaması gerekiyor. Çünkü; organ nakli sırasında zamanla yarışılıyor. Organ bağışının sistem üzerinden yapılması da bu süreci hızlandıran etkenlerden birisi. E-nabız üzerinden organ bağışı gerçekleştirilebilmekte. Bağış konusunda diğer önemli husus ise beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesinden onay alınma kısmı. Bu konuda da vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Diğer Haberler

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler