MUHAMMED SEFA RUMELİ

-YENİ- YASİN EBU AKİLE (Asi Bir Kelebeğin Son Nefesi...)

Asi Bir Kelebeğin Son Nefesi...
“Betondan bir duvarın dibine düştü, barış elçisinin o naif  yüreği…
Toprak, usulca sarıp sarmaladı kucağına düşen  bu muazzez emaneti…
Bir gelinlik  gibi sardı ecel, Ebu Akile’nin kana bulanmış zarif bedenini… 
Kandan kırmızıya  bürünmüş İsevi kadın, sanki  Mesih’in on üçüncü havarisi…
Katletseniz ne olur; sanmayın kısılır hakkın sesi,
Yeri gelir haykırır hakikati, asi  bir kelebeğin son nefesi…

Mazlum ve mustazaf  Filistin halkının yıllardır verdiği özgürlük mücadelesini, tüm baskı ve engellemelere rağmen dünya kamuoyuna her fırsatta duyurmayı başarabilmiş; gazeteci/savaş muhabiri Şirin Ebu Akile, Hristiyan bir Arap olarak birçok Müslümanın, İsrail’e karşı gösteremediği, cesur, hakperest ve  ilkeli tavrı canı pahasına her daim sergilemiştir.

Meslek hayatı boyunca İsrail Terör Devleti’nin Filistin halkına yönelik zalimane politikalarını, Filistinlilerin yaşadığı mağduriyeti, Müslüman tutukluların hapishanelerdeki ağır yaşam koşullarını yaptığı tarafsız haberlerle gözler önüne seren Ebu Akile, Ortadoğu’nun en güvenilir gazetecileri arasında yer almıştır.  

 Arapların Filistin’in sesi lakabını taktığı başarılı muhabir, Beytüllahimli Hristiyan bir ailenin kızı olarak  1971 yılında Kudüs’te doğmuştur.  Çocukluğu Kudüs’te geçen Ebu Akile,  ilk ve orta eğitimini Kudüs’ün Beit Hanina beldesinde tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Ürdün’e gitmiştir. Burada Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde bir yıl mimarlık, Yermuk Üniversitesi’nde ise Gazetecilik ve Medya eğitimi almıştır.

Üniversite eğitimini bitirir bitirmez Filistin’e  dönmüş ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nda (UNRWA) çalışmaya başlamıştır.  Daha sonra Filistin’in Sesi Radyosu, Amman Uydu Kanalı,  Miftah Vakfı ve Monte Carlo Radyosu’nda da  görev yapmıştır. 1997 yılında, çalıştığı kurumlarda sergilediği başarılı performans sayesinde, dünyaca ünlü Al Jazeera (El Cezire) haber kanalına  transfer olan Ebu Akile, yirmi beş yıl boyunca bu kanalda muhabirlik yapmıştır.

Kudüslü gazeteci,  hayatını mesleğine adamış başarılı bir savaş muhabiri olarak dünyada ses getirecek  çok önemli haberlere imza atıyordu. Hazırladığı haberler ve siyasi raporlar, Tel Aviv yönetimini dünya kamuoyunda zor durumda  bırakıyordu.  Başarılı muhabir,  Mossad ajanları tarafından adım adım takip edildiğinin farkındaydı... Buna rağmen gözü kara bir medya mensubu olarak; hiçbir şeyden çekinmiyor; gerçekleri ifade etmekten  vazgeçmiyordu.

Takvimler 9 Nisan 2022 tarihini gösterdiğinde İsrail ordusu Batı Şeria’da bulunan Cenin mülteci kampına bir askeri operasyon düzenledi. Ebu Akîle  meslektaşlarıyla beraber olayları daha yakından takip edebilmek için hemen operasyon bölgesine intikal etti.

Üzerinde basın/press yazılı çelik yelek ve kafasında kurşun  geçirmez  kask olmasına rağmen operasyona katılan  İsrailli profesyonel bir keskin nişancı tarafından yüzünden vurularak, acımazsızca katledildi.

Kadın muhabirin katledilmesi, başta Filistin olmak üzere, birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanırken Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de  olay hakkında soruşturma  açılmasını  talep etti.

***

Şirin E. Akile, “Ben Kudüs’ün kızıyım…” diyecek kadar,  Nasıralı İsa bin Meryem’in doğduğu topraklara aşk ve tutkuyla gönülden bağlıydı. Tek bir isteği vardı, üç semavi din için kutsal olan bu aziz coğrafyaya barışın gelmesiydi. Bu uğurda canını bile feda etmeye  hazırdı.

Ebu Akile, basın mensubu olmasının yanı sıra, aynı zamanda, ünlü aktivist Rachel Corrie’yle de birçok ortak noktaya sahipti. Her iki kadın da ehl-i kitap bir dine mensup (Hristiyan), yüce gönüllü  barış elçisi, ABD vatandaşı, zulme rıza göstermeyen bir karaktere sahip ve İsrail tarafından acımasızca katledilmişti.

Toprakları bol olsun...

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri